c S

Hrvaški pravosodni minister se bo danes z ribiči dogovoril o pravni pomoči

01.02.2018 11:15 Zagreb, 01. februarja (STA) - Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji seji hrvaške vlade potrdil, da se bo minister za pravosodje Dražen Bošnjaković popoldne v Umagu srečal s savudrijskimi ribiči. Plenković je dejal, da se bodo natančno dogovorili o načinih ustrezne pravne pomoči hrvaškim ribičem, da ne bodo zaradi slovenskih plačilnih nalogov v slabšem položaju.

Plenković je hrvaškim ribičem sporočil, da so lahko mirni, ker bo hrvaška vlada trdno vztrajala pri vseh stališčih in obveznostih, ki jih je prevzela glede njihove zaščite.

Na hrvaškem pravosodnem ministrstvu so danes za STA potrdili, da bo minister Bošnjaković popoldne na srečanju z ribiči v Umagu, a še niso vedeli natančno, kje in ob kateri uri. Napovedali so, da bo minister po pogovorih z ribiči dal izjavo.

Hrvaški mediji so danes poročali, da sta savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga dobila še pet plačilnih nalogov iz Slovenije, kar pomeni, da imata skupaj 18 kazni po 500 evrov.

Hrvaški premier je danes potrdil, da je Hrvaška odgovorila z enakimi ukrepi in da je hrvaška policija poslala vrsto plačilnih nalogov slovenskim ribičem. Ponovil je, da bo hrvaška vlada ščitila državne interese, ozemlje in ribiče.

Plenković je danes znova obžaloval slovenske "nepotrebne in enostranske poteze" pri uveljavitvi arbitražne sodbe, ki je Hrvaška ne priznava. Ponovil je, da enostranska implementacija ni v skladu ne z dobrososedskimi odnosi niti z mednarodnim pravom ter da bodo to pojasnili vsem akterjem v mednarodni skupnosti.

"Slovenija je tista, ki je prenesla meddržavni problem na konkretna življenja dela naših sodržavljanov. Menimo, da gre za enega slabših in najmanj zaželenih scenarijev. To ni dobro. Prizadevali si bomo to vprašanje urediti na ravni vlad," je dejal Plenković.