c S

V Turčiji ponovno priprli predsednika turške AI

01.02.2018 10:43 Istanbul, 01. februarja (STA) - Čeprav je v sredo sodišče v Istanbulu odredilo izpustitev iz pripora za predsednika turške podružnice organizacije Amnesty International (AI) Tanerja Kilica, tega niso storili, saj se je na odločitev sodišča danes pritožilo tožilstvo in zahtevalo ponovno aretacijo.

Izdali so namreč nov nalog za aretacijo, Kilica pa so iz zapora premestili v policijski pripor v Izmirju, je danes za nemško tiskovno agencijo dpa dejal strokovnjak za Turčijo pri AI Andrew Gardner.

Sodišče je v sredo odločilo, da Kilica izpustijo iz pripora, a so mu prepovedali zapustiti državo, vendar je kasneje drugo sodišče odobrilo pritožbo tožilstva, da ga ponovno priprejo, je še pojasnil Gardner.

"Pričakujemo, da ga bodo kmalu privedli na sodišče v Izmirju in ga nato premestili v zapor," je dejal.

Aktiviste - med njimi Kilica, direktorico AI v Turčiji Idil Eser, Nemca Petra Steudtnerja in Šveda Alija Gharavija - so aretirali julija lani, bremenijo pa jih s terorizmom povezane obtožbe. Medtem ko so ob začetku sojenja konec oktobra lani deset aktivistov izpustili iz preiskovalnega pripora, je Kilic ostal priprt.

Obtožen je članstva v oboroženi teroristični skupini, medtem ko so ostali obtoženi pomoči teroristični skupini. Vse obtožbe naj bi bile povezane z neuspelim državnim udarom julija 2016. Grozi jim do 15 let zapora.

Oba tujca sta po izpustitvi iz zapora odpotovala v domovino in se ne udeležujeta sojenja. To se bo nadaljevalo junija.