c S

Odbor DZ proti nižjemu otroškemu dodatku za otroke Slovencev na delu v Avstriji

01.02.2018 10:35 Ljubljana, 01. februarja (STA) - Odbor DZ za delo je na nujni seji na predlog SDS obravnaval napovedano znižanje otroških dodatkov za tuje delavce v Avstriji in soglasno podprl predlagani sklep. V skladu z njim so vladi predlagali, da zavaruje enake socialne pravice otrok Slovencev na delu v Avstriji tako v postopkih pred Evropsko komisijo kot tudi na bilateralni ravni z Avstrijo.

V poslanski skupini SDS so v zahtevi za sklic nujne seje opozorili, da je avstrijska vlada 5. januarja v okviru posveta koalicije sprejela odločitev o znižanju otroškega dodatka za v tujini živeče otroke delavcev, ki delajo v Avstriji, živijo pa v tujini. Otroške dodatke teh otrok bi s spremembo zakonodaje znižali na raven, ki bi bila prilagojena življenjskim stroškom države, iz katere delavci prihajajo na delo. Takšen ukrep bi prizadel več kot 10.000 otrok, ki živijo v Sloveniji.

Avstrija bi z znižanjem teh otroških dodatkov privarčevala več kot 100 milijonov evrov letno, je v predstavitvi zahteve za sklic nujne seje še povedal Franc Breznik.

Spomnil je, da je tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ EPP) z več drugimi poslanci Evropskega parlamenta na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje v zvezi s tem in opozorila na očitno diskriminatorno obravnavo slovenskih delavcev v Avstriji, ki bo nastala z uveljavitvijo tega ukrepa.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je dejal, da napovedana ureditev ne bi bila v skladu z evropsko zakonodajo. Slovenska vlada je po njegovih besedah takoj odreagirala in povedala, da bo sprožila vse pravne postopke, ki so na voljo, da bi zaščitila veljavno ureditev. Pri tem gre po njegovih besedah tudi za načelo prostega pretoka delovne sile, ki ga je treba spoštovati.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat stroški življenja v Sloveniji znašajo 75 odstotkov stroškov življenja v Avstriji, kar pomeni, da bi se otroški dodatki za otroke slovenskih delavcev znižali za 25 odstotkov, je pojasnil.

V razpravi je bil Marijan Pojbič iz SDS kritičen do vlade, ki se je po njegovih besedah odzvala šele teden dni po tem, ko je izvedela za namero Avstrije. Če bi z Avstrijo podpisali meddržavno pogodbo, do obravnavane težave ne bi prišlo, je menil.

A po pojasnilu Jasne Murgel iz SMC je vlada pravočasno naredila, kar je v njeni pristojnosti. Najprej se je namreč treba seznaniti z zadevo, je pojasnila.