c S

Pravosodno ministrstvo ZDA odstopilo od pregona demokratskega senatorja

01.02.2018 07:44 Newark, 01. februarja (STA) - Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo odstopilo od pregona demokratskega senatorja iz New Jerseyja Roberta Menendeza zaradi korupcije in zlorabe položaja, potem ko je sodnik pretekli teden črtal sedem od skupaj 18 točk obtožnice proti njemu in soobtoženemu Solomonu Melgenu.

Menendeza so leta 2015 obtožili, da je za prijatelja in zdravnika Melgena opravljal razne politične usluge v zameno za donacije za kampanje in luksuzna darila, kot so potovanja v zasebnem letalu in počitnice v karibski vili očesnega zdravnika. Po dveh mesecih in pol sojenja se porota lansko jesen ni mogla poenotiti, čeprav je deset od 12 porotnikov glasovalo za Menendezovo nedolžnost.

Zvezni tožilci so potem nekaj časa razmišljali, ali naj poskusijo znova in so se odločili, da bodo. Vložili so novo obtožnico, vendar brez novih dokazov, kar ni kazalo na veliko možnosti za uspeh. Potem pa jim je sodnik pretekli teden še prepolovil obtožnico in iz Washingtona je prišlo navodilo, da naj odstopijo od pregona.

Odločitev zveznega pravosodnega ministrstva pomeni precejšnje olajšanje za Menendeza pa tudi za demokratsko stranko, ki si bo novembra na kongresnih volitvah prizadevala prevzeti večino v senatu. Izguba Menendezovega sedeža ne bi bila v pomoč, čeprav pa republikanci v New Jerseyju letos nimajo veliko možnosti za uspeh.

Nov proces proti Menendezu, ki se otepa tudi preiskave etičnega odbora v senatu, bi demokratu sicer precej otežil delo za tretji senatni mandat, saj so ankete kazale, da 51 odstotkov prebivalcev New Jerseyja meni, da si ne zasluži ponovne izvolitve. Ampak ankete so bile podobne tudi po vložitvi obtožnice in so se sčasoma spremenile v Menendezovo korist.