c S

Poljski zakon o označevanju nacističnih taborišč sporen tudi za ZDA

01.02.2018 08:43 Washington, 01. februarja (STA) - Ameriški State Department je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi osnutka zakona na Poljskem, ki prepoveduje označevanje nacističnih taborišč za poljska. State Department razume, da je izraz "Poljska taborišča smrti" netočen, zavajajoč in škodljiv, vendar pa zakon, ki je v pripravi, ni ustrezen.

Po mnenju State Departmenta bi lahko zakon, tak kot je trenutno v postopku, spodkopal svobodo govora in akademske polemike. "Moramo biti previdni, da ne oviramo razprave in komentarjev o holokavstu. Verjamemo, da so odprta razprava, strokovnost in izobraževanje najboljši način za zoperstavljanje netočnemu in škodljivemu govoru," je sporočil State Department.

Ameriško zunanje ministrstvo pa je hkrati dodalo svarilo, da lahko zakon poslabša strateške interese Poljske in odnose z drugimi državami, vključno z ZDA in Izraelom. "Delitve, ki bodo nastale, lahko koristijo le našim tekmecem," menijo v ameriški vladi, ki jo že leto dni vodi Donald Trump.

Poljski parlament sprejema zakon, ki predvideva zaporno kazen za vsakogar, ki bi nacistična koncentracijska taborišča označeval kot poljska. Ukrep velja tako za poljske kot za državljane drugih držav. Zakon mora potrditi še zgornji dom parlamenta, nato ga mora podpisati še predsednik države.