c S

Preiskava ruske afere v ZDA postaja vse bolj politična

01.02.2018 08:38 Washington, 01. februarja (STA) - FBI je v sredo posvaril pred objavo memoranduma o preiskavi ruske afere, ki ga je ustvaril predsednik odbora za obveščevalne zadeve predstavniškega doma kongresa Devin Nunes in za katerega demokrati trdijo, da je namenjen diskreditaciji FBI in pomoči predsedniku Donaldu Trumpu.

FBI je sporočil, da niso imeli časa za pregled vsebine memoranduma, preden so republikanci v odboru glasovali za njegovo objavo. Zelo jih skrbi zaradi vsebine in zatajitve ključnih dejstev, ki vplivajo na točnost vsebine memoranduma. Republikanec Nunes je odgovoril, da se FBI spreneveda.

O objavi memoranduma mora odločiti predsednik ZDA Donald Trump, ki so ga kamere ujele ,kako je po govoru o položaju v državi republikanskemu kongresniku med rokovanjem zagotovil, da bo memorandum objavljen.

Proti objavi memoranduma se je pred Trumpom decembra izrekel namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, predsednik pa ga je po poročanju Washington posta vprašal najprej, ali je v njegovi ekipi, kar je Rosensteina najprej zmedlo, ampak je odgovoril, da seveda je.

Demokrati trdijo, da je Nunes sestavil zavajajoč memorandum s selektivno izbiro informacij, ki so namenjene očrnitvi FBI. Zaradi tega so sestavili svoj memorandum, vendar pa jim je republikanska večina zavrnila zahtevo za objavo. Trump bo tako kmalu objavil le memorandum, ki mu je v korist in ki ga je sestavil kongresnik, ki se je moral za nekaj časa izločiti iz preiskave ruske afere svojega odbora, ker se je posvetoval s Trumpom.

Ker naj bi to počel še vedno, je nekdanji pravnik Bele hiše Norm Eisen v sredo opozoril, da se kljub kongresni imuniteti izpostavlja nevarnosti pregona zaradi oviranja preiskave. Nunes doslej ni bil pripravljen zanikati, da se je pri pripravi memoranduma posvetoval z Belo hišo.

Memorandum skrbi demokrate, ker bo Trump z njim mahal kot z dokazom, da je žrtev zarote FBI, zvezno policijo pa poleg tega še skrbi to, da naj bi Nunes v memorandum dal nekaj zaupnih podatkov, ki niso za objavo.

Preiskava ruske afere je politična razmerja v ZDA postavila na glavo, saj sedaj republikanci, ki so bili vedno zaščitniki FBI, spodkopavajo legitimnost dela zveznih policistov, demokrati, ki so bili včasih kritični, pa sedaj branijo ugled in čast FBI.

Med drugim tudi agenta Petra Strzoka, ki je bil del preiskave elektronske pošte Hillary Clinton in kasneje del preiskave ruske afere, dokler ga posebni tožilec Robert Mueller ni odstranil, ko je izvedel za njegovo izven-zakonsko razmerje s pravnico pravosodnega ministrstva, s katero sta se v elektronskih sporočilih norčevala iz Trumpa.

Republikanci zaradi Strzoka trdijo, da je omajana kredibilnost celotnega FBI, ker gre vendar za demokrata. V sredo je v sredo prišla na dan nerodna informacija, da je bil Strzok med bolj ostrimi preiskovalci Clintonove in ključna oseba pri odločitvi nekdanjega direktorja Jamesa Comeyja, da tik pred volitvami obnovi preiskavo elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke.

Svoj prispevek aferi v današnji izdaji daje spet New York Times z objavo prepirov znotraj vrha Trumpove vlade lani poleti po objavi informacije, da se je predsednikov sin Donald mlajši med kampanjo v newyorški stolpnici sestal z Rusi, da dobi negativne informacije o Clintonovi.

Trump je na predsedniškem letalu narekoval odgovor na novico in naročil vsem, da razložijo, da se je sin sestal z Rusi zaradi programa posvojitev otrok. Donald mlajši je potem sam priznal resnico in objavil svojo elektronsko pošto, ko ga je New York Times obvestil, da so prišli do pošte in jo bodo objavili.

Na letalu je bil tudi tiskovni predstavnik Trumpove odvetniške ekipe Mark Corallo, ki je kasneje zaradi tega odstopil in Mueller ga je sedaj poklical kot pričo. Corallo bo Muellerju povedal, da je direktorica komunikacij Bele hiše Hope Hicks Trumpu povedala, da sinova elektronska pošta ne bo nikoli prišla na dan, ker do nje nima dostopa veliko ljudi.

Neizkušena 29-letna Hicksova je očitno pozabila na vse, kar se je dogajalo v času predsedniške kampanje vključno z vdori v elektronsko pošto demokratov in objav na WikiLeaksu. Corallo je bil zaradi te njene izjave dodatno zaskrbljen, saj predstavlja še en kamenček v mozaiku morebitne obtožnice zaradi oviranja preiskave proti predsedniku ZDA.