c S

Predsednik DZ na uradnem obisku na Portugalskem

01.02.2018 08:28 Lizbona, 01. februarja (STA) - Na povabilo predsednika portugalskega parlamenta Eduarda Ferra Rodriguesa bo predsednik državnega zbora Milan Brglez z delegacijo danes in v petek na povratnem uradnem obisku na Portugalskem. V delegaciji predsednika DZ bosta poslanka Andreja Potočnik (SMC) in poslanec Matej Tašner Vatovec (Levica).

Brgleza z delegacijo bosta, poleg gostitelja, predsednika portugalskega parlamenta, sprejela predsednik republike in predsednik portugalske vlade, Marcelo Rebelo de Sousa in Antonio Costa.

Slovenska delegacija se bo v okviru uradnega obiska srečala tudi s predstavnikom največje opozicijske stranke Pedrom Passosom Coelhom, z državnim sekretarjem za parlamentarne zadeve Pedrom Nunom Santosom in predvidoma z ministrom za zunanje zadeve Augustom Santosom Silvo.

V portugalskem parlamentu si bodo Brglez in člana delegacije ogledali začasno razstavo z naslovom Konec smrtne kazni! 150 let od ukinitve smrtne kazni na Portugalskem / 1867-2017. Slovenski poslanci se bodo srečali še s predsednico društva Portugalsko-slovenski kulturni center in lektorico na lektoratu za slovenski jezik na lizbonski univerzi Matejo Rozman.

Po napovedih iz DZ obisk Brgleza z delegacijo na Portugalskem predstavlja priložnost za pogovor in izmenjavo mnenj o možnostih krepitve odnosov med državama na področjih skupnega interesa, o izmenjavi izkušenj s področja parlamentarnega delovanja, o prihodnosti Evropske unije, političnih in varnostnih razmerah v Evropi, Sredozemlju in svetu ter o aktualnih globalnih izzivih, kot sta med drugim vloga mednarodnega prava in spoštovanje človekovih pravic.

Dvostranski stiki med državama so redni. V začetku leta je bil na delovnem obisku v Sloveniji portugalski premier, ki se je takrat srečal tudi z Brglezom.

Blagovna menjava med Slovenijo in Portugalsko je v letu 2016 znašala 122 milijonov evrov. Trend rasti je pozitiven; v prvih devetih mesecih preteklega leta je blagovna menjava znašala že 136 milijonov evrov. Narašča tudi število portugalskih turistov v Sloveniji.

Nezanemarljivo je tudi sodelovanje med državama na področjih izobraževanja in kulture. Od leta 2005 na lizbonski univerzi deluje lektorat slovenskega jezika, na njihovi filozofski fakulteti pa je mogoče študirati slovenski jezik in kulturo. Lektorat za portugalski jezik v Ljubljani deluje že od leta 1986, ljubljanska filozofska fakulteta pa se je odločila za uvedbo prvostopenjskega univerzitetnega programa portugalski jezik in književnost.

Ljubljanska in lizbonska univerza sta leta 2016 sklenili sporazum o sodelovanju za razvijanje akademskih, znanstvenih in kulturnih dejavnosti. V Lizboni tudi deluje Portugalsko-slovenski kulturni center, ki je dejaven na kulturnem, gospodarskem in znanstvenem področju. Iščejo se tudi možnosti za ustanovitev Portugalskega kulturnega centra na ljubljanski filozofski fakulteti.