c S

Vlada odločila o spornih vprašanjih v zvezi splošnim dogovorom za 2018

01.02.2018 08:26 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklepe o spornih vprašanjih glede splošnega dogovora za leto 2018. Partnerji so za letos opredelili 100 odprtih vprašanj, v postopku obravnave teh vprašanj na arbitraži pa za nobeno ni bilo doseženo soglasje. Zato je o njih odločila vlada, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

V letu 2018 je sicer predvideno povečanje zdravstvenih programov za določene izvajalce v višini 3,9 milijonov evrov in 1,2 milijona evrov za povečanje programov zdravstvene nege domov za starejše. 16,6 milijonov evrov bo letos namenjenih za izvajanje enkratnega dodatnega programa, ki bo pripomogel k zmanjšanju števila čakajočih bolnikov nad dopustno čakalno dobo za izbrane vrste zdravstvenih storitev.

S pričetkom leta se je začel tudi petodstotni dvig cen zdravstvenih storitev, ki bo doprinesel 79,8 milijonov evrov. Znesek vseh predlogov, predvidenih za letošnje leto, pa sicer znaša 101,5 milijona evrov.

Predstavniki izvajalcev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se vsako leto pogajajo in dogovorijo za skupen obseg programov zdravstvenih storitev in potrebnih sredstev. Splošni dogovor pa je rezultat partnerskih pogajanj, ki predstavlja pravno podlago za sklepanje pogodb z javnimi zdravstvenimi zavodi in zasebniki.