c S

Nekdanji zdravnik ameriške olimpijske reprezentance v gimnastiki zlorabil najmanj 265 deklet

01.02.2018 08:25 Charlotte, 31. januarja (STA) - Ameriška sodnica Janice Cunningham je pred tretjim izrekom kazni nekdanjemu zdravniku ameriške olimpijske reprezentance v gimnastiki dejala, da je Larry Nassar v Michiganu, v ZDA in po svetu spolno zlorabil najmanj 265 deklet. Toliko so jih namreč doslej identificirali.

54-letni Nassar je lani novembra priznal krivdo za spolno zlorabo deklet, decembra pa je bil obsojen na 60 let zapora zaradi posedovanja fotografij spolnih zlorab otrok. Prejšnji teden mu je druga sodnica izrekla od 40 do 175 let zaporne kazni za zlorabe reprezentantk v gimnastiki in za zlorabe študentk na univerzi Michigan State (MSU). Med žrtvami sta tudi olimpijski zmagovalki Aly Raisman in Jordyn Wieber.

Pred izrekom kazni se je z njim soočilo 156 deklet in žensk ter opisalo njegovo početje in kašne posledice so njegova dejanja pustile na njih.

Sedaj mu bodo po treh dneh zaslišanj, ko bo svoje zgodbe opisalo še okrog 60 deklet in žensk, izrekli še kazen za spolne zlorabe v gimnastičnem klubu Twistars v kraju Diamondale v Michiganu. Tam je delal kot zdravnik.

V sredo se je izpovedala 17-letna Jessica Thomashow in dejala, da jo je Nassar najprej zlorabil, ko je bila stara šele devet let, ko še ni imela niti zobne proteze in se je še vedno igrala z lutkami. Označila ga je za zlobnega kriminalca najhujše vrste. Nassar je na univerzi MSU zlorabil tudi njeno sestro. Za zlorabe v gimnastičnem klubu lahko Nassar pričakuje minimalno kazen od 25 do 40 let zapora.

Nassarjeve zlorabe so povzročile velike pretrese v ameriški gimnastični zvezi. Olimpijski komite ZDA je zahteval in dobil odstop vseh direktorjev gimnastične zveze. Okrog 140 žrtev zasebno za finančno odškodnino toži Nassarja gimnastično zvezo in MSU. Univerza, ki je ostala brez predsednika in višjih športnih funkcionarjev, je tudi pod kazensko preiskavo pravosodnega ministrstva Michigana.

Zvezni senat je zaradi Nassarja sprejel predlog zakona, po katerem bodo amaterske športne zveze in organizacije dolžne nemudoma prijaviti vsak sum spolne zlorabe policiji.