c S

Odbor prižgal zeleno luč predlogu novele energetskega zakona

01.02.2018 08:21 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes potrdil predlog novele energetskega zakona, s katero se določajo pravne podlage za bolj jasne določitve obveznosti za udeležence na energetskem trgu in odpravljajo nekatere nedoslednosti. Vrstila so se opozorila, da se s tem ponovno uvaja dodatna finančna pomoč Termoelektrarni Šoštanj.

Novela v zakonodajo dodaja plačljivo primarno regulacijo, ki jo morajo elektrarne, priključene na prenosno omrežje, že sedaj obvezno izvajati. Storitev primarne regulacije je namenjena temu, da je v regulacijskem območju vsak trenutek zagotovljeno ravnotežje med proizvodnjo in porabo, tudi v primeru izpadov proizvodnih enot ali večjih porabnikov. Primarno regulacijo bodo izvajale tiste elektrarne, ki bodo izbrane na javnih razpisih sistemskega operaterja.

Prav to najbolj skrbi okoljevarstvenike, saj menijo, da gre za dodatno finančno pomoč Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Strokovni sodelavec Focusa Tomislav Tkalec je predlagatelje zakona vprašal, zakaj bi zagotavljanje primarne regulacije sedaj postala plačljiva storitev. "Državna podjetja naj bi delovala v dobro države in državljanov, tu pa gre za stekanje sredstev v elektrarne, predvsem Tešu," je poudaril.

V Levici se s tem strinjajo, saj da za takšne poteze ni potrebe, saj v slovenskem elektroenergetskem sistemu ne prihaja do motenj, ki bi upravičevale takšne spremembe. Franc Trček se je ob tem spraševal, kako se bo to poznalo na položnicah uporabnikov.

Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je ovrgel navedbe, da gre za nov obvod za financiranje Teša. "Ne gre za nikakršno subvencijo, temveč nekaj, kar preprosto moramo urediti, tako kot imajo to urejene druge evropske države, saj v nasprotnem primeru lahko prihaja do težav," je dejal. Na ta način bo Eles lahko te storitve tudi naročal, to, kdo jih bo izvajal, pa bo odvisno od konkurence na trgu.

V primeru, da želimo takoj zapreti Teš, se moramo po njegovih besedah vprašati, kje bomo dobili tretjino vse potrebne električne energije. "Gre za dejstva, ki so kruta, vendar ne smemo mešati elektroenergetskega objekta z morebitnimi nečednostmi, ki so se pri investiciji v projekt dogajale v preteklosti. Za te je sicer treba poiskati krivce in jih sankcionirati," je izpostavil.

Za izvajanje primarne regulacije so najbolj primerne hidroelektrarne, pa pojasnil direktor Elesa Alesander Mervar. Edina elektrarna, ki te storitve ne more zagotavljati, je Nuklearna elektrarna Krško. Opozoril je, da je bilo to področje doslej neurejeno, nekateri deležniki pa se niso držali pravil. Danijela Krivca (SDS) je zanimalo, zakaj Eles ni ukrepal, če se elektrarne niso držale pravil. "Zakaj zato spreminjati zakon," ga je zanimalo.

Kot so na današnji seji odbora predstavniki infrastrukturnega ministrstva, predlog sprememb med drugim še predvideva, da se pred skupščinami elektrodistribucijskih podjetij, za katere je pristojen Slovenski državni holding, pridobi mnenje ministra, pristojnega za energijo, čeprav to ne bo zavezujoče.

Predlog določa izdajo in obveznost namestitve energetske izkaznice na vidno mesto za stavbe, v katerih se zadržuje večje število ljudi, podaljšanje veljavnosti pooblastil in licenc za neodvisne strokovnjake energetskih izkaznic in usposabljanje neodvisnih strokovnjakov. Z novelo se bo tudi znižal prag za podeljevanje pomoči elektrarnam z obnovljivimi viri energije in samostojnimi proizvodnimi enotami za pridobivanje toplotne in električne energije v obliki zagotovljenega odkupa.