c S

Trump podprl zborovanje nasprotnikov pravice do splava v Washingtonu

22.01.2018 08:23 Washington, 19. januarja (STA) - Donald Trump je danes postal tretji predsednik ZDA v zgodovini, ki je nagovoril udeležence rednega letnega zborovanja nasprotnikov pravice do splava v Washingtonu in izrazil mnenje, da imajo v ZDA najbolj ohlapne zakone proti splavu na svetu ter obljubil, da bo njegova vlada vedno branila pravico do življenja.

Američanke se lahko odločijo za umetno prekinitev nosečnosti šele od leta 1973, ko je vrhovno sodišče ZDA sprejelo odločitev v primeru Roe proti okrožju Wade. Vendar pa uresničevanje te pravice še zdaleč ni tako enostavno, kot bi bilo mogoče sklepati po Trumpovih trditvah, saj posamezne države, kjer so na oblasti republikanci uvajajo številne omejitve.

Za nasprotnike je splav umor nerojenega otroka, kar bi bilo potrebno z zakonom prepovedati in praktično od leta 1974 naprej se v Washingtonu okrog obletnice Roe proti Wade zberejo nasprotniki splava na Zborovanju za življenje. Pohod se začne na travniku National Mall, konča pa se s protestnim demonstriranjem pred vrhovnim sodiščem.

Zborovanje je leta 1987 po telefonu pozdravil predsednik Ronald Reagan, za njim pa leta 2003 in 2004 še George Bush mlajši v času katerega so se začele tudi velike demonstracije v podporo pravici do splava, ki jo je želela njegova republikanska vlada omejiti. Trump je bil do zadnjih predsedniških volitev podpornik pravice do splava, vendar je svoje stališče nato uskladil s stališčem njegove volilne baze.

Podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je trden nasprotnik splava, je Trumpa udeležencem zborovanja predstavil kot največjega nasprotnika splava v zgodovini ameriških predsednikov. Trump je potem v govoru pred Belo hišo povedal, da so ZDA ene od le sedmih držav sveta, kjer je dovoljen splav v pozni nosečnosti, med njimi sta Kitajska in Severna Koreja.

Trumpova vlada si prizadeva odvzeti proračunski denar organizacijam, ki pomagajo ženskam pri splavu v ZDA, tako kot Busheva vlada, pa je tudi Trumpova prekinila financiranje podobnih organizacij po svetu.

Trumpovo ministrstvo za zdravstvo je zveznim državam dovolilo, da vzamejo denar organizacijam, ki pomagajo pri splavu in zaščitilo zdravnike, ki zavračajo pomoč pri splavu. Več ne more storiti dokler je v veljavi Roe proti Wade.

V Washingtonu bo sicer v soboto potekal ženski pohod po prestolnici. To bo prva obletnica velikega pohoda žensk po Trumpovi inavguraciji lani januarja, takrat je prišlo več udeleženk in udeležencev, kot pa jih je bilo na njegovi prisegi. Ohranitev pravice do splava bo ena od glavnih tem sobotnega zborovanja.