c S

Sedem let zapora zaradi prodaje pištole strelcu iz Münchna

19.01.2018 15:21 München, 19. januarja (STA) - Sodišče v Münchnu je danes na sedem let zapora obsodilo moškega, ker je dobavil pištolo najstniku, ki je julija 2016 med strelskim pohodom v bavarski prestolnici ubil devet ljudi. 33-letni Philipp Körber je bil spoznan za krivega devetih ubojev, povzročitve telesnih poškodb in nezakonite prodaje orožja.

Tožilstvo, ki je za obtoženca zahtevalo sedem let in dva meseca zapora, je trdilo, da je Körber zagovarjal enaka skrajna desničarska stališča kot strelec, 18-letni David Ali Sonboly, vedel za njegove načrte in je zato soodgovoren za njegove zločine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sorodniki žrtev, ki so bili stranka v postopku, so za obtoženca zahtevali 11 let zapora. Körber je dejanje priznal in obžaloval. "Nikoli nisem želel tega. Izjemno mi je žal za to, kar se je zgodilo," je dejal danes na sodišču.

Policija je Körberja aretirala avgusta 2016. Izsledili so ga na svetovnem spletu in ga zvabili v lažen posel z orožjem.

Körber in Sonboly sta se spoznala na t. i. temnem spletu, ki ga za svoje nezakonite dejavnosti uporabljajo tudi kriminalci.

18-letniku je prodal pištolo in strelivo, ki ju je mladenič iranskega porekla nato uporabil v strelskem pohodu, med katerim je ubil devet ljudi in jih pet ranil, nato pa je naredil samomor.

Skoraj vse njegove žrtve so bile migrantskega porekla, napad pa je izvedel na peto obletnico pokola norveškega desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika.

Tako Sonboly kot Körber sta bila privrženca nacistične ideologije, preiskovalci pa so na Körberjevem računalniku našli Hitlerjev manifest Moj boj.

Po navedbah policije se je Sonboly želel maščevati za leta ustrahovanja in naj ne bi imel političnih ciljev, za tarče pa je izbral ljudi, podobne tistim, ki so ga ustrahovali.