c S

Arriva in bivši vodja stavkovnega odbora Mesaroš se nista poravnala

19.01.2018 11:38 Koper, 19. januarja (STA) - Spor med vodjem stavkovnega odbora v skupini Arriva Endrejem Mesarošem, ki so ga odpustili iz krivdnih razlogov, je priromal na koprsko delovno sodišče, saj Mesaroš zdaj toži nekdanjega delodajalca. Današnji poravnavni narok ni uspel, zato se je začela glavna obravnava. Sodišče bo zaslišalo več prič, postopek pa se bo nadaljeval 23. februarja.

Vozniki avtobusov podjetij v skupini Arriva Slovenija so konec avgusta lani za 4. september napovedali stavko. Mesaroša, ki je sicer tudi predsednik Sindikata poklicnih voznikov avtobusov Slovenije in voznik avtobusa med Koprom in Piranom, pa so imenovali za predsednika stavkovnega odbora. Po tedanjem poročanju medijev pa ga je družba Arriva Dolenjska in Primorska tik pred tem odpustila iz krivdnih razlogov.

Mesaroš je sprožil tožbo zaradi redne odpovedi pogodbe iz krivdnih razlogov. Poravnavni narok danes ni uspel, zato se je začela glavna obravnava. Mesaroševa odvetnica Brankica Savić je uvodoma zavrnila, da bi Mesaroš kršil svoje delovne obveznosti, pač pa je vestno opravljal svoje delo, v javnosti pa ni izjavil nič neresničnega.

Poleg tega je Savićeva izpostavila Mesaroševo vlogo kot predsednika sindikata in ocenila, da je šlo pri odpovedi delovnega razmerja za ukrep, usmerjen v oviranje sindikalnega udejstvovanja. Mesaroš je namreč v svoji sindikalni vlogi opozarjal na problematiko delovnega časa zaposlenih in tehnične brezhibnosti vozil, ker pa se vodstvo na to ni odzvalo, je omenjene težave predstavil tudi v medijih.

V Arrivi pa vztrajajo, da so pri Mesarošu ugotovili hujšo kršitev, povezano z izdajo neustreznih vozovnic, ter da sodna praksa ne glede na znesek dopušča odpoved delovnega razmerja, je povzela odvetnica Marija Hladin.

V zvezi z izjavami o kršitvah v zvezi z delovnim časom voznikov, ki jih je Mesaroš dal medijem, pa je odvetnica pojasnila, da delodajalec očitanih kršitev ni ugotovil. Delodajalec pri tem ni obveščal medijev, ampak je svoje ugotovitve posredoval sindikatu, ki pa se na to ni odzval.

Mesaroš je po zaključku današnjega naroka povedal, da ima zelo dobre občutke. "Vem, da sem povedal resnico, in mislim, da tudi naši uporabniki morajo vedeti za to, s kakšnimi avtobusi se vozijo," je dodal.

Glede očitka o premalo zaračunani vozovnici (neuradno naj bi šlo za 90 centov razlike v ceni), ki bo glede na danes slišano eden glavnih argumentov tožene stranke, pa je Mesaroš povedal, da bi zaradi takšnega očitka lahko vsakega voznika odpustili. Uporabo takšnega argumenta razume kot pritisk delodajalca na voznike v smislu, da "če si mu lojalen, greš dobro skozi".