c S

IEA: ZDA bodo druga največja svetovna proizvajalka nafte

19.01.2018 11:37 Pariz, 19. januarja (STA) - ZDA se bodo letos povzpele na drugo mesto lestvice največjih svetovnih proizvajalk nafte, napoveduje Mednarodna agencija za energijo (IEA). K temu naj bi pripomogla krepitev proizvodnje nafte iz skrilavca. Na prvem mestu bo po ocenah agencije ostala Rusija, ZDA pa bodo prehitele Savdsko Arabijo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"To leto obeta rekord za ZDA," je v rednem mesečnem poročilu zapisala IEA. Trenutno v ZDA proizvedejo 9,9 milijona 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar je najvišja raven v zadnjih 50 letih in praktično enako kot Savdska Arabija.

Nadaljnja rast obeta dvig proizvodnje v ZDA čez 10 milijonov sodov dnevno, s čimer bi država prehitela Savdsko Arabijo in se približala Rusiji. IEA sicer svojo projekcijo postavlja ob pričakovanju nadaljevanja izvajanja dogovora članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic Opeca z Rusijo na čelu o omejevanju proizvodnje črnega zlata.

Cene nafte so se v začetku leta 2016 zaradi presežka zalog na trgu spustile do 30 dolarjev za sod. Članice Opeca in nekatere druge velike proizvajalke zunaj kartela so se konec leta 2016 zato dogovorile, da omejijo proizvodnjo ter tako zvišajo cene. K okrevanju cen nafte, ki so sedaj okoli 65 dolarjev, so pripomogle tudi geopolitične napetosti ter zmanjšanje naftnih zalog.

Višje cene so proizvodnjo znova napravile bolj privlačno za proizvajalce nafte iz skrilavcev. Ker ZDA ne sodelujejo v dogovoru o omejevanju proizvodnje, lahko povečujejo svoj tržni delež.

Proizvodnja nafte iz skrilavcev je sicer sporna za okoljevarstvenike, ki svarijo pred uničevanjem podtalnice ter povzročanjem mini potresov.