c S

Rim podpira vstop Hrvaške v schengen in OECD

19.01.2018 11:07 Zagreb, 19. januarja (STA) - Italija podpira vstop Hrvaške v schengensko območje in Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je dejal italijanski zunanji minister Angelino Alfano po tretjem koordinacijskem srečanju predstavnikov vlad Italije in Hrvaške, ki je bilo v četrtek v Rimu.

Alfano je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina tudi izrazil upanje, da bosta Hrvaška in Slovenija našli rešitev za spor o meji, ki bo obojestransko sprejemljiva, ne da bi se vlekle enostranske poteze.

Vodja italijanske diplomacije je potrdil, da Rim podpira širitev območja schengna na Hrvaško ter prizadevanja Zagreba, da bi čim prej začeli pogajanja o članstvu Hrvaške v OECD.

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić se je po sestanku hrvaško-italijanske koordinacije zahvalila Italiji za politično podporo za vstop Hrvaške v schengen ter ponovila, da v Zagrebu načrtujejo, da bodo vse tehnične kriterije za članstvo izpolnili do konca leta 2018, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva.

Hrvaška in Italija sta v četrtek v Rimu podpisali tudi deklaracijo o dvostranskih odnosih.

To je bilo tretje tovrstno italijansko-hrvaško srečanje. Koordinacijska srečanja so bila dogovorjena z memorandumom iz leta 2009 z namenom, da bi srečanja potekala vsako leto v eni izmed držav. Med drugim in tretjim srečanjem je minilo več kot sedem let, ker Rim in Zagreb glede na volilno dinamiko v obeh državah ter pogoste spremembe na ministrski ravni nista uspela uskladiti termina.

Slovenija ima podoben sporazum z Italijo, a so kljub pogostim volitvam in spremembam v obeh vladah uspeli organizirati šest koordinacijskih srečanj, ker so raven koordinacije spustili na državne sekretarje, je ob tem danes primerjal časnik Jutarnji list.

Kot dodaja, manj koordinacijskih srečanj med predstavniki hrvaške in italijanske vlade sicer ni vplivalo na razvoj odnosov. Italija je druga zunanjetrgovinska partnerka Hrvaške in prva pri uvozu hrvaškega blaga, tudi tretja pri investicijah na Hrvaškem in četrta po številu turistov.