c S

Mayeva ponudila Franciji 44 milijonov funtov za okrepitev varnosti na meji

19.01.2018 07:56 London, 18. januarja (STA) - Britanska premierka Theresa May danes v Sandhurstu gosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Ponudila mu je 44,5 milijona funtov (50,5 milijona evrov) za okrepitev varnosti na severu Francije. Sredstva bodo porabili za ograje, nadzorne kamere in infrardečo tehnologijo v Calaisu in drugih obmejnih točkah, piše britanski BBC.

Mayeva in Macron sta na vojaški akademiji v Sandhurstu južno od Londona podpisala nov dogovor o upravljanju migrantskega toka med državama, ki poteka prek Rokavskega preliva. V okviru dogovora bo Velika Britanija sprejela večje število migrantov, ki so obtičali v Calaisu in drugih obmejnih točkah, to pa bo veljalo predvsem za mladoletne migrante brez spremstva.

"Podpis novega dogovora bo okrepil upravljanje naše skupne meje," sta po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Mayeva in Macron.

Mayeva je sicer ob prvem uradnem Macronovem obisku na Otoku dejala, da sta oba voditelja še naprej zavezana k sporazumu iz Le Touqueta iz leta 2003, ki določa mejni nadzor v Calaisu. Poudarila je, da je pomembno sodelovanje na gospodarskem, obrambnem in varnostnem področju, piše BBC.

V Sandhurstu so se danes prvič sestale tudi britanske in francoske obveščevalne agencije, sodelujejo pa tudi britanski in francoski ministri.

Novi sporazum bo dopolnjeval sporazum iz Le Touqueta, ki določa mejni nadzor v francoskem pristanišču Calais, od koder migranti odhajajo na Otok. Velika Britanija v skladu s sporazumom mejni nadzor izvaja že na francoski strani Rokavskega preliva. Kdor ne dobi dovoljenja za vstop na Otok, mora tako ostati v Franciji.

Kot so sicer pred podpisom pojasnili v Elizejski palači, novi dogovor vključuje tudi posebna določila, v skladu s katerimi bodo prošenje za azil in druge zahteve obravnavane v nekaj dneh. Poleg tega sporazum predvideva "okrepitev sodelovanja francoske in britanske policije pri upravljanju meje".

Dodatna sredstva naj bi Velika Britanija namenila tudi za gospodarski razvoj območja Calaisa. Macron je že med torkovim obiskom v Calaisu pozval Veliko Britanijo, naj prispeva več denarja za urejanje razmer v tem francoskem obmorskem mestu.