c S

Protikorupcijska komisija razočarana nad novelo zakona o integriteti

19.01.2018 08:26 Ljubljana, 18. januarja (STA) - V Komisiji za preprečevanje korupcije so nad besedilom novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki jo je danes sprejela vlada, izjemno razočarani. Po njihovem mnenju novela komisiji odvzema pristojnosti in onemogoča učinkovit boj proti korupciji.

Kot navajajo, je vlada v zadnjih letih glasno poudarjala idejo pomembnosti boja proti korupciji ter zaveze k ničelni stopnji tolerance do korupcije. Vendar pa po njihovem mnenju "današnje dogajanje na vladi daje slutiti, da so njena prizadevanja drugačna". Danes sprejeta novela namreč odvzema pristojnosti senatu komisije in s tem komisiji v konkretnem boju zoper korupcijo na ravni posameznika (npr. predsednika vlade, ministra, predsednika uprave gospodarske družbe v lasti države in podobno).

Komisija naj bi se na podlagi novele s korupcijo na tej ravni borila le še na načelni ravni z izdajo načelnega mnenja. Komisija meni, da tovrstna odločitev predstavlja izrazito napako in tako ocenjuje, da novela v primerjavi s trenutno veljavnim zakonom ne pomeni le enega, temveč kar nekaj korakov nazaj.

Izjemno so razočarani zaradi izgubljene priložnosti za urejanje področja boja proti korupciji, ki jo nudi tovrsten postopek novelacije zakona. Želel bi si namreč, da bi novela ob upoštevanju procesnih pravic udeležencev v postopku pred komisijo z ustreznimi zakonskimi določili ponudila celovito in jasno ureditev tega zahtevnega in izzivov polnega področja, ki je v domeni komisije, so zapisali v sporočilu.

Komisija ocenjuje, da je velika slabost novele tudi dejstvo, da se v nekaterih zadevah vsa obveznost ugotavljanja dejanskega stanja, sprejemanja ustreznih zaključkov ter tudi končnega dokumenta s senata komisije prenaša na strokovne sodelavce komisije. S tovrstno obveznostjo se na njih prenaša tudi odgovornost in predvsem ta vidik ureditve, ki jo predpisuje novela, je po mnenju komisije povsem nesprejemljiv.

"Sedanja člana senata komisije povsem brezpogojno sprejemata in prevzemata odgovornost za odločitve, ki jih sprejemata kot člana senata, se pa v nobenem primeru nikakor ne moreta strinjati s prenosom tovrstne odgovornosti na strokovne sodelavce komisije," trdijo.

Priznavajo pa noveli tudi pozitivno plat, saj da nudi ustrezno pravno podlago za pridobivanje podatkov iz javnih baz, ki jih komisija objavlja v spletnem orodju Erar.

Vodstvu komisije se zdi tudi povsem nesprejemljivo, da v celotnem obdobju priprave novele ni bilo pripravljenosti za sestanek s predsednikom komisije.