c S

Komisija DZ za preiskovanje sumov pranja denarja nadaljuje zaslišanja

19.01.2018 08:27 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Komisija DZ za preiskovanje sumov pranja denarja v NLB in Novi KBM bo nadaljevala zaslišanja ljudi, ki so bili v primeru NLB v letih 2008 in 2011 na ključnih položajih. Sredi decembra je zaslišala devet ključnih akterjev v NLB, danes je na zaslišanje povabila 10 ljudi iz NLB, urada za preprečevanje pranja denarja in Banke Slovenije.

Komisija, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), naj bi tokrat zaslišala nekdanjega guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, direktorico pravnega oddelka Jasno Iskro in direktorja nadzora bančnega poslovanja v Banki Slovenije Mateja Krumbergerja, izhaja iz sklica seje komisije.

Potem je ko je sredi decembra zaslišala nekdanja predsednika uprav NLB Marjana Kramarja in Boža Jašoviča ter nekatere predstavnike srednjega menedžmenta NLB, je danes medse vnovič povabila nekdanjega predsednika uprave Draška Veselinoviča in nekdanjega predsednika nadzornikov NLB Igorja Marinška, ki ju na prvo zaslišanje ni bilo.

Pred njo naj bi nastopili še nekdanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner in skrbnik primera iz NLB Aljoša Pohar, nekdanja direktorica sektorja za plačilni promet s tujino v NLB Alenka Korče ter pravnik Nenad Novakovič in inšpektorica Jelena Miloševič iz centralne banke.

Komisija se ukvarja s primerom suma pranja denarja v NLB, v katerem naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh prek računov, odprtih pri NLB, z nakazili iz iranske banke opral približno milijardo dolarjev. V njem je sprva zaslišala strokovnjaka s področja preprečevanja pranja denarja in jedrske varnosti.

Sredi decembra je začela zasliševati ključne akterje v tej zgodbi. Pred njo je nastopilo devet prič iz NLB, ki so povedale, da je šlo pravzaprav za britanskega državljana in tudi nakazila niso prihajala iz iranskih bank. Vse so zagotovile, da so v banki ravnali v skladu z zakonodajo.