c S

Vladna stran se želi danes s sindikati dogovoriti o načinu pogajanj

19.01.2018 08:28 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Po valu stavkovnih napovedi v javnem sektorju bodo danes prvič - pet dni pred prvo napovedano stavko - za skupno mizo sedli predstavniki vlade in sindikatov. Vodja vladne pogajalske skupine, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje, da se bodo dogovorili o načinu pogajanj.

Kot je že večkrat poudaril Koprivnikar, si na vladni strani želijo skupnih pogajanj z vsemi sindikati, ki so postavili stavkovne zahteve. A sindikatov k temu ne morejo prisiliti. S tistimi, ki zahtevajo ločena pogajanja, bodo ta potekala ločeno, a z isto vladno pogajalsko skupino, je napovedal.

In prav dogovoru o tem, kako se bodo pogajali, naj bi bil namenjen današnji sestanek. Zato so nanj povabili vse sindikate, ki so napovedali stavko, tudi denimo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se je z vladno stranjo že sestal prejšnji teden in ki vztraja pri ločenih pogovorih.

Sviz je začetek stavke v vzgoji in izobraževanju napovedal za 14. februar. Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, ki se prav tako želita ločeno pogajati, začetek stavkovnih aktivnosti napovedujeta za 13. februar. Dan prej naj bi začeli stavkati policisti.

Že sredi prihodnjega tedna, 24. januarja, pa se obeta enodnevna opozorilna stavka, ki jo je napovedalo več sindikatov iz pogajalske skupine pod vodstvom Jakoba Počivavška. Hkrati s stavko sindikati ta dan napovedujejo tudi protestni shod pred vlado.

Vlada je sicer za danes, uro pred omenjenim sestankom, sindikate povabila tudi k podpisu aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor, s katerim bi na krovni ravni sklenili pogajanja o odpravi plačnih anomalij nad 26. plačnim razredom. Glede na dosedanje opredeljevanje sindikatov je aneks sprejemljiv za sedem od 42 reprezentativnih sindikatov.