c S

Zaključuje se sojenje Metiju Plavi zaradi domnevnega izsiljevanja

18.01.2018 15:35 Kranj, 18. januarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes zaključil dokazni postopek zoper Metija Plavo, ki ga obtožnica bremeni izsiljevanja šenčurskega kmeta Aleša Šterna. Po dolgotrajnem postopku z okoli 30 obravnavami in več kot 80 zaslišanimi pričami je danes zaključne besede podalo tožilstvo, v petek pa bo na vrsti še obramba.

Po vrsti izvedenih dokazov je danes na prostor za zaslišanja ponovno stopil Štern, ki naj bi ga Plava dlje časa izsiljeval in mu grozil ter od njega izsilil več kot milijon evrov. Štern je danes spregovoril o tem, kako je večkrat klical na interventno številko policije in povedal, da ga izsiljujejo za denar ter mu grozijo, in da je že leta 2015 želel podati kazensko prijavo zoper Plavo, preden je marca 2016 to dejansko storil.

Štern je danes želel kot dokaz v spis predložiti tudi posnetek pogovora z eno od prič, ki govori o pritiskih, naj spremeni pričanje. Kot je poudaril Štern, želijo obtoženi oziroma obramba njega prikazati kot barabo.

Sodnica Marjeta Dvornik je posnetek kot dokazno gradivo zavrnila, enako je storila tudi z drugimi dodatnimi kaznimi predlogi in po okoli 30 narokih na sodiščih, na katerih je bilo zaslišanih več kot 80 prič, danes zaključila dokazni postopek. Sojenje poteka že od maja lani, pri čemer gre za enega najbolj obsežnih postopkov na kranjskem okrožnem sodišču v zadnjih letih.

Prav tako, kot je bil dolg dokazni postopek, bodo dolge tudi zaključne besede strank v postopku. Danes je kot prva spregovorila tožilka Polona Košnjek, ki je sicer predlagala, da bi vse stranke imele zaključno besedo na isti dan, vendar je sodnica ta predlog zavrnila, saj je predvideno, da bosta Plava in njegov zagovornik Mitja Sever za sklepne besede že sama potrebovala celoten petkov narok.

Tožilka po obsežnem dokaznem postopku ocenjuje, da je bila obtoženemu storitev očitanega kaznivega dejanja izsiljevanja dokazana. O dogajanju je v postopku obširno spregovoril oškodovanec, katerega izpoved obsega 360 strani. Tudi obtoženčev zagovor je bil dolg ter dvakrat dopolnjen, a tožilka je prepričana, da je bil njegov zagovor v dokaznem postopku izpodbit.

Tožilstvo očita Plavi, da je skupaj z Urošem Kepicem, ki je kaznivo dejanje priznal in bil obsojen na pogojno zaporno kazen, z grožnjami prisilil Šterna, da jima je v letih 2011 do 2015 plačal 1,6 milijona evrov. Plava je pri tem deloval na še posebej surov in poniževalen način ter je pri grožnjah uporabljal orožje in fizično silo, Štern pa mu je v strahu za svoje življenje več let izročal denar, navaja obtožnica.

Plava na drugi strani v celoti zavrača trditve tožilstva in trdi, da gre za izmišljeno zgodbo Šterna in policije. Kot je povedal, se je Štern ukvarjal s piramidno shemo in se zaradi prevar znašel v hudi finančni stiski ter je bil več ljudem dolžan veliko denarja. Dejal je, da je večkrat pristopil k njemu in ga prosil za posojilo.

Po petkovih zaključnih besedah Plave in njegovega zagovornika je predvideno, da bo izrek sodbe prihodnji teden. Plava, ki mu grozi do osem let zapora, bo na sodbo počakal na prostosti, saj mu je sodišče konec lanskega leta odpravilo pripor. Ima pa prepoved približevanja obtoženemu.