c S

Poslanci vložili novelo zakona o enakih možnostih žensk in moških

18.01.2018 14:38 Ljubljana, 18. januarja (STA) - Poslanec SMC Saša Tabaković je s podporo poslancev svoje poslanske skupine in SD vložil novelo zakona o enakih možnostih žensk in moških. Ta predvideva uveljavitev 40 odstotkov zastopanosti spolov v organih odločanja oseb javnega prava v tistem delu, ki se nanaša na delegiranje članov s strani ustanovitelja, so sporočili iz poslanske skupine SMC.

Z zakonom o enakih možnostih žensk in moških, sprejetim leta 2002, je slovenski pravni red dobil krovni zakon, ki določa temelje za izboljšanje položaja žensk in ustvarjanje enakih možnosti spolov na posameznih področjih družbenega življenja. Kljub temu se na položajih odločanja v sferah javnega sektorja srečujemo s prevlado enega od spolov, so zapisali v sporočilu.

To vrzel v obstoječi zakonski ureditvi se s predlagano novelo po besedah Tabakoviča zapolnjuje, saj se uvaja načelo kvotne zastopanosti, ki enakopravnost spolov z zakonske črke na papirju prenaša tudi v prakso na področju zastopanosti spolov v organih odločanja oseb javnega prava. Gre za ukrep, ki je v Sloveniji že pokazal rezultate v primeru volitev v državni zbor.

Novela zakona je nadgradnja obstoječe zakonske ureditve s pozitivnimi ukrepi, ki omogočajo doseganje enakosti, ne da bi pri tem povzročali diskriminacijo. Razlikovanje po spolu se po navedbah poslanca dopušča in upravičuje le takrat, ko za to obstajajo objektivni razlogi.

V Sloveniji so ženske med prebivalstvom v večini, zato je odprava tega nesorazmerja in vzpostavitev uravnoteženega vpliva žensk na odločanje tako v interesu žensk kot tudi moških, saj se drugače zanemarja družbeni potencial. Pripustiti ženskam možnost odločanja je bistvenega pomena za rast in razvoj naše družbe, je še prepričan Tabaković.