IUS-INFO - Dnevne novice - Bolgarski parlament kljub vetu predsednika potrdil protikorupcijski zakon
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.1.2018

Bolgarski parlament kljub vetu predsednika potrdil protikorupcijski zakon

Sofija, 12. januarja (STA) - Bolgarski parlament je danes potrdil protikorupcijski zakon, na katerega je v začetku leta dal veto predsednik države Rumen Radev. S tem je zakon dokončno potrjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Bolgariji lahko namreč predsednik države da veto na zakon in ga vrne v parlament samo enkrat, če pa ga nato parlament znova potrdi, ni več možnosti za preprečitev njegove uveljavitve.

Novi zakon je parlament prvič potrdil 20. decembra lani, danes pa znova z glasovi 146 poslancev, tudi opozicijske stranke etničnih Turkov in populistične Stranke volje. Nasprotovalo mu je 76 poslancev opozicijske socialistične stranke.

Zakon predvideva ustanovitev posebne enote za boj proti korupciji, ki bo preiskovala uradnike na visokih položajih, njihovo premoženje in morebitna nasprotja interesov. Vodstvo bo imenoval parlament. Z ustanovitvijo skupine bodo nadomestili več agencij, ki se že borijo proti korupciji, kar je po oceni Radeva nemogoča naloga. Opozoril je tudi na možnost zlorabe oblasti.

Zakon predvideva tudi okrepitev nadzora in odgovornosti varnostnih sil, vlada pa upa, da bo država z njegovo pomočjo izboljšala svoj ugled v času svojega sedanjega prvega predsedovanja EU.

Predsednik Radev, ki je bil izvoljen leta 2015 s podporo socialistov, je v začetku letošnjega leta dal veto na zakon, saj je ocenil, da ne omogoča učinkovite preiskave korupcijskih mrež, ker da ne vzpostavlja ustrezne pravne podlage. Skrbi ga tudi, ker zakon ne zagotavlja zadostne zaščite žvižgačem.

Tudi politični analitiki so izrazili dvom glede zakona, saj bo vodstvo enote izbiral parlament, zaradi česar ne bi bila povsem neodvisna in bi jo lahko izkoriščali za boj proti opoziciji.

Bolgarija, najrevnejša članica unije, ki je skupaj z Romunijo zaradi korupcije še vedno pod posebnim evropskim nadzorom, je 1. januarja prvič prevzela polletno predsedovanje EU, odkar se je leta 2007 pridružila povezavi.

Cvetan Cvetanov iz vladne konservativna stranka Gerb je danes poudaril, da je z zavrnitvijo predsednikovega veta Bolgarija uresničila zaveze do EU, še poroča dpa.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar