IUS-INFO - Dnevne novice - V Evropi zadovoljni glede napredka o oblikovanju koalicije v Nemčiji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.1.2018

V Evropi zadovoljni glede napredka o oblikovanju koalicije v Nemčiji

Pariz/Rim, 12. januarja (STA) - Francija in Italija sta danes ocenili nov napredek koalicijskih pogajanj v Nemčiji kot dobro novico za Evropo. V Nemčiji več kot tri mesece po volitvah še vedno niso oblikovali koalicije, vendar so danes konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD) naredili prvi večji korak k temu.

Največje nemške stranke CDU, CSU in SPD so po maratonskem zasedanju danes sprejele zaključno poročilo uvodnih pogajanj o veliki koaliciji, ki so se začela v nedeljo. Med drugim so se stranke zavezale k oblikovanju stabilne in učinkovite vlade, ki si želi krepiti Evropsko unijo, sprejetih pa je bilo tudi nekaj kompromisov.

Dogovor, ki tlakuje pot novi vladni koaliciji v Nemčiji med kanclerko Angelo Merkel in socialdemokrati, je "dober za Nemčijo, dober za Francijo in predvsem dober za Evropo", navaja francosko vlado francoska tiskovna agencija AFP.

"Je tudi pomemben korak k stabilnosti in prihodnjim odnosom med Francijo in Nemčijo, predvsem pa za prihodnost Evrope v prihodnjih mesecih in letih," so dodali.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pozorno spremljal dogajanje v Nemčiji, saj upa na oblikovanje vlade, ki bi podprla njegove načrte za Evropsko unijo in območje evra.

Italijanski premier Paolo Gentiloni je prav tako pozdravil pozitiven razvoj v nemški politiki. "Dogovor med Merklovo in Schulzem postavlja temelj za vladno koalicijo v Nemčiji. Dobra novica za Evropo," je tvitnil Gentiloni.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar