IUS-INFO - Dnevne novice - Juncker podprl prizadevanja Bolgarije za vstop v schengen in uvedbo evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.1.2018

Juncker podprl prizadevanja Bolgarije za vstop v schengen in uvedbo evra

Bruselj/Sofija, 12. januarja (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Sofiji podprl prizadevanja Bolgarije za vstop v schengen in uvedbo evra. Bolgarija bi po njegovi oceni lahko kmalu vstopila v mehanizem deviznih tečajev ERM II, ki je eden od nujnih korakov v procesu za uvedbo skupne evropske valute.

Evropska komisija že vrsto let ocenjuje, da Bolgarija izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, vendar ta korak blokirajo nekatere članice unije.

Juncker je danes ponovil podporo Bolgariji v prizadevanjih za vstop v schengen. "Bolgarija sodi v schengen," je poudaril in dodal, da bodo to vprašanje odprli na vrhu EU, če bo potrebno.

Nekatere članice - bolgarski premier Bojko Borisov je danes izpostavil Nizozemsko - temu nasprotujejo, pri čemer kot glavni argument navajajo korupcijo, ki je še vedno velik problem.

Bolgarija in Romunija, ki sta se uniji pridružili leta 2007, sta namreč zaradi korupcije še vedno pod posebnim nadzorom EU. Dokler ta ne bo odpravljen, težko računata na vstop v schengen.

Juncker je izpostavil tudi podporo Bolgariji v prizadevanjih za uvedbo evra. Poudaril je, da je Bolgarija dosegla pomemben napredek. Ta sicer še ni dovolj za vstop v območje evra, bi se pa morala država čim prej pridružiti mehanizmu ERM II, je menil Juncker.

Članica unije lahko skupno evropsko valuto uvede, če izpolnjuje štiri maastrichtska merila, ki terjajo cenovno stabilnost oziroma nizko stopnjo inflacije, zdrave javne finance, stabilne valutne tečaje in nizko raven obrestnih mer. Da lahko država postane članica območja evra, mora biti v mehanizmu deviznih tečajev ERM II vsaj dve leti.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar