IUS-INFO - Dnevne novice - Dijsselbloem štafeto vodenja evroskupine predal Centenu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

12.1.2018

Dijsselbloem štafeto vodenja evroskupine predal Centenu

Pariz, 12. januarja (STA) - Nizozemec Jeroen Dijsselbloem je danes v Parizu vodenje evroskupine predal nasledniku, portugalskemu finančnemu ministru Mariu Centenu, ki bo svoj mandat uradno začel v soboto. Centeno je ob prevzemu poslov poudaril, da je odgovornost evroskupine odgovoriti na pričakovanja državljanov v evrskem območju.

Nizozemec je štafeto Portugalcu za naslednji dve leti in pol predal na portugalskem veleposlaništvu v francoski prestolnici, imela pa sta tudi delovno srečanje, na katerem sta razpravljala o dnevnem redu evroskupine v naslednjih mesecih.

Centeno je ob tem zagotovil, da je ob prevzemu položaja visoko motiviran. "Imamo enkratno okno priložnosti za poglobitev denarne unije, s čimer bomo skupno valuto naredili bolj odporno za prihodnje krize. Naša odgovornost je odgovoriti in izpolniti pričakovanja naših državljanov," je zatrdil in zagotovil, da bo vložil vse napore v oblikovanje potrebnega soglasja med evrskimi državami za uresničitev tega cilja. Dijsselbloemu se je medtem zahvalil za "trdno vodenje v času, ko je bilo območje z evrom na velikih preizkušnjah".

Nizozemec je medtem ugotovil, da je evrsko območje danes v veliko boljši kondiciji kot v 2013, ko je prevzel funkcijo. "V vseh članicah beležimo rast, brezposelnost upada, javne finance pa so na bolj trdnih temeljih," je navedel in dodal, da so bili sprejeti tudi odločni ukrepi za utrditev denarne unije, še posebej skozi uresničevanje bančne unije. Nasledniku je želel vse najboljše pri njegovem delu. Prvo zasedanje evroskupine pod Centenovim vodstvom bo 22. januarja.

Portugalca so finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, za svojega novega vodjo izbrali v začetku decembra lani. Za položaj novega šefa evroskupine so se poleg Centena potegovali še Luksemburžan Pierre Gramegna, Slovak Peter Kažimir in Latvijka Dana Reizniece-Ozola.

Koga je med decembrskim glasovanjem podprla Slovenija, ni znano. So pa na finančnem ministrstvu po izvolitvi poudarili, da je Slovenija z izborom zelo zadovoljna - tako zaradi same izbire kot tudi zaradi poteka izbire, ki je potrdil enotnost evroskupine.

Evroskupina je neformalno telo, ki se v trenutnih nekriznih časih sestaja enkrat na mesec, dan pred zasedanjem vseh finančnih ministrov EU, v času minule krize pa je bila njena vloga še vidnejša. Za položaj lahko kandidira le finančni minister članice območja evra.

Prvi sestanek evroskupine je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni predsednik evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je zdaj predsednik Evropske komisije. Januarja 2013 je Junckerja za dva mandata nasledil Dijsselbloem, ki zdaj po izjemno slabem rezultatu njegove stranke na parlamentarnih volitvah ni niti več nizozemski finančni minister.

Centeno, ki ga je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble enkrat označil za "Ronalda evroskupine" je bil izbranec evropske socialdemokratske družine, ki je zahtevala ta položaj z argumentom, da člani evropske desne sredine zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU. Izbira naj bi odražala tudi zadovoljstvo evroskupine z dobrimi finančnimi in gospodarskimi rezultati Portugalske, ki je pred leti potrebovala finančno pomoč in potem vestno izpolnjevala zahteve upnikov.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar