c S

Bruselj zaprl tri in odprl en postopek proti Sloveniji

15.12.2017 14:42 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Evropska komisija je na področju okolja zaprla tri predsodne postopke proti Sloveniji in odprla enega novega. Ta se nanaša na vzpostavitev okvira za jedrsko varnost jedrskih objektov, pri čemer pa na okoljskem ministrstvu poudarjajo, da mora Slovenija le še dokončati notifikacijo in bo tako izpolnila vse svoje obveznosti.

V Bruslju so se odločili končati tri predsodne postopke proti Sloveniji. Prvi je postopek zaradi nenotifikacije predpisa o zmanjšanju nacionalnih emisij za nekatera onesnaževala zraka, potem ko je Slovenija avgusta sprejela spremembo uredbe o nacionalnih zgornjih mejah emisij onesnaževal zunanjega zraka.

Drugi postopek je tekel zaradi neizpolnjevanja obveznosti objave načrtov za obvladovanje poplavne ogroženosti, Slovenija pa je to rešila z načrtom zmanjševanja poplavne ogroženosti, ki ga je sprejela julija. Tretji je bil postopek zaradi neizpolnjevanja obveznosti iz direktive o izrabljenih vozilih, tudi tukaj je Slovenija poročevalsko obveznost izpolnila julija z vnosom in posredovanjem zahtevanih podatkov.

Komisija pa je odprla nov predsodni postopek na temo vzpostavitve okvira za jedrsko varnost jedrskih objektov. Spremenjena evropska direktiva na tem področju je v slovenski pravni red sicer prenesena preko določb novega pravilnika o dejavnikih sevalne in jedrske varnosti, ki je bil sprejet lani, pa tudi novega zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki ga je državni zbor sprejel v torek.

Rok za odgovor Komisiji je 8. februar prihodnje leto. Slovenija mora tako samo še dokončati notifikacijo in v odgovoru komisiji bo lahko zapisala, da je prenos končan in obveznost izpolnjena, so pojasnili na okoljskem ministrstvu.