c S

Iran ZDA obtožuje, da skušajo prikriti lastno vlogo v vojni v Jemnu

15.12.2017 14:36 Teheran, 15. decembra (STA) - Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je ZDA danes očital, da skušajo s predstavljanjem dokazov o domnevni dobavi iranskega orožja hutijskim upornikom v Jemnu preusmeriti pozornost z lastne odgovornosti za krvavo vojno v tej državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zarif se je tako odzval na četrtkove trditve veleposlanice ZDA pri ZN Nikki Haley, da je bila raketa, ki so jo hutijski uporniki iz Jemna 4. novembra izstrelili proti Savdski Arabiji, izdelana v Iranu.

Haleyjeva se je celo pokazala pred kamerami z ostankom omenjene rakete in zatrdila, da gre za dokaz, da je Iran prekršil resolucije Varnostnega sveta ZN glede svojega raketnega programa. Poudarila je, da svet iranskemu režimu preprosto ne sme več dovoliti nezakonitega delovanja.

"Nobena količina alternativnih dejstev ali alternativnih dokazov ne prikrije sokrivde ZDA v vojni," pa je danes na Twitterju zapisal iranski minister. "Medtem ko Iran že od prvega dneva poziva k prekinitvi ognja, pomoči in dialogu v Jemnu, ZDA prodajajo orožje, ki njihovim zaveznikom omogoča, da ubijajo civiliste in vsiljujejo lakoto," je še dodal.

Savdska Arabija, ki je od marca 2015 ob podpori ZDA na čelu mednarodnega vojaškega posredovanja v Jemnu, je medtem zaradi domnevne dobave rakete Hutijem danes že zahtevala takojšnje ukrepanje proti Iranu, njenemu sovražniku številka ena v regiji, še poroča AFP.

Koalicija pod vodstvom Rijada je po omenjeni izstrelitvi rakete uvedla popolno blokado vseh pristanišč v Jemnu, ki so v rokah upornikov. Po obupanih pozivih ZN, da blokada še zaostruje že tako najhujšo humanitarno krizo na svetu, je to blokado delno odpravila, a ne v celoti.

Od začetka mednarodnega vojaškega posredovanja je bilo v Jemnu po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ubitih več kot 8750 ljudi, večinoma civilistov. Kakih 8,4 milijona ljudi je medtem "le korak stran od lakote", opozarjajo ZN.