c S

S projektom ASI do ustreznega upravljanja s starejšimi delavci

15.12.2017 13:13 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Zaradi starajoče se delovne sile, s katero delodajalci ne znajo ustrezno upravljati, je stekel projekt ASI. Štipendijski in razvojni sklad je danes objavil javno povabilo za podjetja, ki bodo prijave lahko oddala od 15. januarja do konca marca oz. do porabe sredstev. Razpisali so sredstva v višini 8,8 milijona evrov. Sledila bosta še dva razpisa.

Projekt ASI, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo, naslavlja izzive, s katerimi se bodo v prihodnje zaradi vse starejših delavcev soočala podjetja, je na današnji predstavitvi projekta povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Namen projekta, ki je skupno vreden skoraj 30 milijonov evrov, je med drugim opolnomočiti delodajalce in jih motivirati za ustrezne prilagoditve delovnih mest starejšim delavcem, je pojasnila.

Po danes objavljenem razpisu v okviru projekta se bodo podjetja lahko prijavila za pomoč pri pripravi strategij za upravljanje starejših zaposlenih, za usposabljanja s področja osebnega in kariernega razvoja in motivacijske programe. Vse to je po besedah Kopač Mrakove pomembno, saj bo čez pet let vsak četrti zaposleni starejši od 55 let.

"Hitro povečevanje deleža starejšega prebivalstva bo imelo številne posledice, ki se bodo najbolj kazale na področjih zaposlovanja, pokojninskega sistema, zdravstva, socialnega varstva in gospodarstva," je naštela. Te spremembe je po njenih besedah mogoče že opaziti na trgu dela. Ponudba kadrov je namreč čedalje manjša, ta trend pa čutijo v vse več gospodarskih sektorjih.

Pred spreminjanjem pokojninskega sistema je treba po njeni oceni najprej narediti spremembe na obravnavanem področju. "Vsi bomo morali delati dlje, ker bo delovne sile premalo," je poudarila.

Podjetja ne vlagajo več v osebnostni in karierni razvoj delavcev po njihovem 45. letu starosti, je opozorila direktorica javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Irena Kuntarič Hribar.

Podjetjem bo pri pripravi strategij po njenih besedah v pomoč katalog ukrepov za učinkovito upravljanje starejših zaposlenih, ki je bil v začetku novembra objavljen na www.zavzeti.si.

Podjetja, ki že izvajajo ali bodo izvajala strategije in ukrepe za starejše zaposlene, bodo vsako leto v okviru Zlate niti nagradili s priznanjem Starejšim prijazno podjetje.

Slovenija je po stopnji zaposlenih v starosti od 55 do 64 let med državami članicami EU z najnižjimi stopnjami, je spomnila ministrica. "Tu je največ možnosti za dodatno delovno silo," je ocenila.

Po ocenah, ki jih navaja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj, bi se lahko do leta 2020 aktivno prebivalstvo v Sloveniji zmanjševalo v povprečju kar za 8000 ljudi na leto.