c S

Na Otoku zaradi sovražnega govora za zapahi dvojica, katerih tvite je delil Trump

15.12.2017 10:47 Belfast/London, 15. decembra (STA) - Na Otoku sta se za zapahi znašla vodja skrajno desne skupine Najprej Britanija Paul Golding in njegova namestnica Jayda Fransen, ki jima očitajo sovražni govor. Najprej Britanija je zunaj meja "zaslovela" nedavno, ko je njene proti muslimanom naperjene tvite delil ameriški predsednik Donald trump.

35-letnega Goldinga so policisti aretirali v četrtek pred sodiščem v severnoirskem Belfastu, kamor je prišel, da bi pričal v korist 31-letni Fransenovi. Obema očitajo podpihovanje sovraštva do muslimanov z govori, ki sta jih imela avgusta na shodu v Belfastu, onadva pa očitke zavračata. Iz njune skupine Najprej Britanija so sporočili, da sta žrtvi političnega pregona.

Fransenova je obtožbe o grozilnem in žaljivem govoru na račun islama, zaradi katerega ji sodijo, v četrtek zavrnila kot "nesmiselne". Kot je dejala, jo želijo za dve leti strpati v zapor, ker je kritizirala islam, a kot političarka bi morala imeti pravico do tega. "To se spreminja v popolno policijsko državo in se mora končati," je še dodala v videu, ki ga je takoj po zaslišanju objavila na Twitterju.

Po zaslišanju je sodišče Fransenovi sicer odobrilo izpustitev na prostost ob plačilu varščine pod pogojem, da se ne bo približevala nobenim protestom ali paradam. Med pogoji naj bi bila tudi prepoved objavljanja na spletnih družbenih omrežjih.

A takoj zatem so jo znova aretirala, tokrat zaradi drugih obtožb. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so te povezane z njenim video posnetkom, v katerem je v sredo pred zidom miru, ki v Belfastu ločuje protestantske od katoliških delov mesta, govorila o "državljanski vojni", ki da poteka v Veliki Britaniji.

Skrajno desna Najprej Britanija, relativno majhna grupacija brez političnega zastopstva, je zunaj meja države "zaslovela" nedavno, ko je tvite Fransenove na svojem profilu na Twitterju delil ameriški predsednik. Zaradi tega je bil Trump deležen ostrih kritik doma in v tujini, med drugim s strani britanske premierke Therese May, medtem ko so se mu v Najprej Britaniji zahvalili.

Obenem so se ponovili pozivi, da bi moral London preklicati povabilo Trumpu na obisk. Iz Najprej Britanije pa so ravno ta četrtek sporočili, da pripravljajo shod v podporo Trumpu, ki bo potekal pred ameriškim veleposlaništvom v Londonu 26. februarja, ko naj bi končno obiskal Otok.