c S

DZ za ustrezno ureditev delovanja kritične infrastrukture

12.12.2017 15:19 Ljubljana, 12. decembra (STA) - DZ je brez glasu proti sprejel zakon o kritični infrastrukturi, s katerim želi vlada sistemsko urediti zagotavljanje neprekinjenega delovanja kritične infrastrukture.

Za sektorje kritične infrastrukture so po zakonu določeni preskrba z vodo, hrano in energijo, zdravstvena oskrba, finančni sektor, promet, varstvo okolja ter sektor informacijsko-komunikacijskih sistemov in omrežij. Nosilci sektorjev so ministrstva, ki so odgovorna za delovna področja, na katera sodi kritična infrastruktura, in Banka Slovenije.

Poslanske skupine koalicijskih strank in SDS sta v drugi obravnavi zakonskega predloga vložili dopolnili z isto vsebino. V skladu z obema dopolniloma so med vsebinsko zaokroženimi celotami delovanja kritične infrastrukture tudi objekti, ki med drugim zagotavljajo sistemsko odpornost. DZ je to vsebino sprejel.

Poslanske skupine koalicijskih strank so v današnji predstavitvi stališč o predlogu zakona sicer izpostavljale pomen zakonskega predloga za nacionalno varnost in varnost posameznika. V opozicijskih SDS in NSi so spomnili na nevarnost kibernetskih napadov, ki bi jo morala vlada po njihovi oceni vzeti zelo resno. V Levici pa so bili kritični do posebnega statusa Banke Slovenije.