c S

Predsednik novoizvoljenega DS Alojz Kovšca

12.12.2017 14:33 Ljubljana, 12. decembra (STA) - Novoizvoljeni DS je na današnji ustanovni seji za svojega predsednika izvolil predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana - Bežigrad Alojza Kovšco, za katerega je glasovalo 21 svetnikov. Protikandidata sta bila podžupan Črnomlja Samer Khalil in koprski župan Boris Popovič, prvi je zbral devet glasov, drugi pa štiri.

Vsi trije kandidati so bili svetniki že v prejšnjem mandatu. Kovšca je v nagovoru opozoril na "veliko dodano vrednost" DS, ki se kaže v neposrednem zastopanju interesov lokalnih skupnosti in strokovnih interesov. Po njegovem mnenju bo imel DS toliko vloge v družbi, kolikor si jo bo sam vzel. Dodal je, da veliko priložnost vidi v krepitvi komunikacije med svetniki in poslanci na ravni delovnih teles.

Do izvolitve predsednika je sejo vodil najstarejši svetnik - v tem mandatu je to direktor Zavoda invalidskih podjetij Boris Šuštaršič. Sicer sta novoizvoljenim svetnikom pozdravne besede namenila predsednik DZ Milan Brglez in dosedanji predsednik DS Mitja Bervar. Pri tem se je Brglez zavzel za krepitev sodelovanja med DZ in DS.

Svetniki bi se morali po Brglezovih besedah čim bolj dejavno in konstruktivno vključiti v zakonodajno razpravo in nasploh v delo DZ: "Državni zbor, če si želi sodelovanja, ne sme udejanjiti stvari na način, ki bi sodelovanje onemogočale. Sočasno pa državni svet, če si želi sodelovanja, ne sme - če se tako izrazim - nagajati državnemu zboru."