c S

Nekdanji vodilni v Factor banki po priznanju krivde tri leta pogojne kazni

11.12.2017 17:59 Ljubljana, 11. decembra (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjo vodilno v Factor banki Mojco Lampret Kričej po priznanju krivde za zlorabo položaja obsodilo na tri leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo petih let. Prav tako nekdanji vodilni v banki Boris Pesjak, Ciril Dragonja, Boris Milevoj in Boris Miklavčič na predobravnavnem naroku krivde niso priznali.

Pesjak kot predsednik in Dragonja kot član uprave Factor banke sta po navedbah specializiranega državnega tožilstva aprila 2008 podpisala sklep o odobritvi kratkoročnega posojila v višini 926.000 evrov družbi Factor Leasing za nakup vrednostnih papirjev. To sta storila potem, ko je Lampret Kričejeva kot vodja sektorja poslovanja v državi pri Factor banki potrdila predlog za odobritev posojila.

Trije bančniki so nadzornemu svetu banke predlagali odobritev kredita kljub visokemu kreditnemu tveganju in neustreznemu zavarovanju. Factor leasing je s tem denarjem odkupil delnice Factor banke od Milevoja, Lampret Kričejeve in družbe Poteza naložbe, ki je zdaj v stečaju.

Pesjaku, Dragonji in Lampret Kričejevi tožilstvo očita zlorabo položaja tudi v primeru družbe BSD Nepremičnine. Tej sta Pesjak in Dragonja po odobritvi predloga s strani Lampret Kričejeve septembra 2010 odobrila posojilo v višini slabih 1,1 milijona evrov, BSD Nepremičnine pa so s tem posojilom odkupile delnice Factor banke od povezane družbe Factor leasinga. Gre za delnice, ki jih je slednja odkupila leta 2008.

Sodnica Dejana Fekonja je danes najprej izvedla predobravnavni narok za Pesjaka, Dragonjo, Milevoja in Miklavčiča, na katerem nihče od njih ni priznal krivde. Pesjakov odvetnik Stojan Zdolšek je vložil predlog za izločitev več dokazov, ki so bili med drugim pridobljeni na podlagi odredb preiskovalnih sodnikov. Vložil je tudi predlog za izločitev sodnika.

Odvetnik Dragonje Dejan Markovič je nato predlagal, da se najprej odloča o predlogu za izločitev dokazov in sodnika, zato je sodnica narok prekinila.

Lampret Kričejeva je s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde. Na ločenem predobravnavnem naroku je zastopnica Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) danes priglasila tudi premoženjsko-pravni zahtevek v višini 1,1 milijona evrov, glede katerega je sodnica DUTB napotila na pravdo. Kot je presodila, je namreč nekorektno, da se celoten zahtevek naprti eni sami obdolženki.

Fekonjeva, ki je že danes opravila tudi narok za izrek kazenske sankcije in izrekla sodbo, je Lampret Kričejevi tako zaradi zlorabe položaja ter zlorabe položaja in zaupanja pri gospodarski dejavnosti poleg pogojne kazni prisodila 12.000 evrov stranske denarne kazni, ki jo lahko poravna v 24 obrokih. Plačati bo morala tudi stroške postopka in vrniti 23.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.