c S

V EU letos prišlo skoraj dve tretjini manj migrantov kot lani

11.12.2017 17:59 Bruselj, 11. decembra (STA) - Evropska unija je po podatkih evropske agencije za zunanje meje Frontex novembra zabeležila 13.500 nezakonitih prehodov meje, kar je 27 odstotkov manj kot novembra lani. Skupno število migrantov, ki so v Evropo prišli od začetka leta, se je medtem v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo za 62 odstotkov na 186.500.

Novembra se je povečalo zgolj število migrantov, ki so prišli v Španijo. Tja je namreč prispelo 3900 nezakonitih migrantov, kar je več kot trikrat več kot novembra lani. To je tudi največ od začetka zbiranja podatkov o prihodih leta 2009. Več kot polovica med tistimi, ki so prišli novembra, je Alžircev in Maročanov, večina drugih pa prihaja iz Zahodne Afrike

Od začetka leta je sicer v Španijo po morju prišlo 21.200 migrantov, kar je 140-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novembra je medtem upadlo število prihodov v Grčijo, in sicer na 3700. To je predvsem posledica posledica slabega vremena na morju.

Manj pa je bilo tudi migrantov, ki so po morju prišli v Italijo. Njihovo število se je v primerjavi z oktobrom znižalo za desetino na 5300. Kot so še sporočili s Frontexa, je od začetka leta v Italijo prišlo 116.400 ljudi, kar je za približno tretjino manj kot v enakem obdobju lani.

K manjšemu številu prihodov v Italijo je med drugim prispevala sklenitev dogovorov med Italijo in Libijo o zaostritvi nadzora na libijskih morskih mejah. Organizacije za človekove pravice so do teh sporazumov kritične, češ da migrantom in beguncem preprečujejo, da bi ubežali zlorabe in suženjstvo v begunskih taboriščih v Libiji.

Evropska komisija je medtem danes napovedala dodatnih 700 milijonov evrov humanitarne pomoči za begunce v Turčiji. 650 milijonov evrov bo namenjenih mreži socialne varnosti v sili, ki jo izvaja Svetovni program za hrano. Gre za nakazilo sredstev za vsakdanje potrebe beguncev, ki trenutno podpira že več kot 1,1 milijona beguncev. 50 milijonov evrov pa bo namenjenih programu, iz katerega se financira šolanje begunskih otrok. V projekt so vključene družine, v katerih je več kot 167.000 otrok. Skupno financiranje se bo z danes napovedanimi sredstvi povečalo na milijardo evrov, so sporočili danes v Bruslju.