IUS-INFO - Dnevne novice - Odhajajoči DS podprl pobudi za spremembo volitev svetnikov in oceno ustavnosti zakona o lekarniški dejavnosti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Odhajajoči DS podprl pobudi za spremembo volitev svetnikov in oceno ustavnosti zakona o lekarniški dejavnosti

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Odhajajoči državni svet je v sredo na svoji predvidoma zadnji seji v petem sklicu drugega doma parlamenta podprl pobudo za spremembo zakona o DS v delu, ki določa volitve svetnikov. Pod pobudo se je podpisal svetnik Zoran Božič. Prav tako pa je DS podprl pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 121. člena zakona o lekarniški dejavnosti.

S podporo Božičevi pobudi je DS predlagal Državni volilni komisiji (DVK), naj preuči in predstavi vsa odprta vprašanja glede volitev v DS, ki jih je zaznala pri tokratnih in prejšnjih volitvah. Svetniki zagovarjajo takšno spremembo zakona, ki bo zagotovila "večjo transparentnost, določnost in demokratičnost načina volitev v DS ter posledično prispevala k večjemu ugledu in večji politični teži drugega doma parlamenta".

Če se poslanci po ustavi volijo s splošnim, enakim, neposrednim in tajnim glasovanjem, je v zakonu o DS predvideno glasovanje izvoljenih predstavnikov (elektorjev) na volilnih zborih, je v pobudi izpostavil Božič. Podobno kot pri poslancih je tudi na volilnih zborih glasovanje tajno, vendar volitve po njegovem mnenju niso ne splošne ne enake za vse kandidate ne neposredne.

Svetniki so opozorili, da posredni način volitev v DS ne omogoča nujne kontinuitete v delovanju drugega doma parlamenta, kar se je pokazalo tudi ob tokratnih volitvah, ko se bo zamenjala polovica svetnikov, pri predstavnikih negospodarstva pa sta se zamenjali celo več kot dve tretjini. Dobro delo posameznega svetnika zato po Božičevem mnenju nikakor ne pomeni zagotovila za vnovično izvolitev.

V DS pričakujejo, da bo DVK z ugotovitvami seznanila ministrstvo za javno upravo, ki naj še pred naslednjimi volitvami v DS pripravi potrebne spremembe zakonodaje. Neenakost zaradi nedoločenosti volilnih pravil po besedah svetnikov dokazuje tudi aktualna pritožba v zvezi z tokratnimi volitvami predstavnika kulture in športa, ki se nanaša na nezadostno opredeljeno volilno bazo.

Ker je ustavno sodišče razveljavilo odločbe DVK glede volitev predstavnika kulture in športa v DS, bo morala izdati nove. Šele po njihovi pravnomočnosti bodo razpisane volitve. Te pa zagotovo ne bodo potekale pred ustanovno sejo novega DS, ki je sklicana za torek, je sicer pred dnevi za STA povedal direktor službe DVK Dušan Vučko.

Pod pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti 121. člena zakona o lekarniški dejavnosti, ki je bila prav tako deležna podpore DS, pa se je podpisal svetnik Uroš Brežan. Večina je pritrdila njegovi oceni, da je sporen predvsem prenos koncesijskih razmerij, ki so bila sklenjena z zasebnimi zdravstvenimi delavci pred letom 2007, na gospodarske družbe.

V zakonu je namreč v primerih, ko je bila koncesija podeljena, preden je začel veljati zakon o javno zasebnem partnerstvu, "občini kot koncedentu, posredno in ne izrecno naložena zgolj obveznost, da naj bi po uradni dolžnosti izdal odločbo, s katero se koncesija, ki je bila podeljena zasebnemu zdravstvenemu delavcu za nedoločen čas, prav tako preprosto za nedoločen čas prenese na gospodarsko družbo," je zapisal Brežan.

Tako DS dokazuje, da je zakonodajalec z zakonom o lekarniški dejavnosti posegel v ustavnopravni položaj lokalnih skupnosti in njihove ustavne oz. zakonske pravice. Po navedbah Brežana je z izpodbijanim členom zakona "kršen koncept lokalne samouprave, opredeljen v 9. členu ustave, ter se na arbitraren način posega v položaj in pravice samoupraven lokalne skupnosti, določene v 140. členu ustave".

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar