IUS-INFO - Dnevne novice - Evropska komisija z več postopki proti Madžarski pred Sodiščem EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Evropska komisija z več postopki proti Madžarski pred Sodiščem EU

Bruselj, 07. decembra (STA) - Evropska komisija je danes začela več postopkov pred Sodiščem EU proti Madžarski - zaradi zakona o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, zakona o univerzah, ki nimajo sedeža v EU, ter tudi zaradi zavračanja sodelovanja pri premestitvah beguncev v EU.

Madžarska je zakon o univerzah sprejela aprila letos, junija letos pa še zakon o nevladnih organizacijah. Kritiki so ocenili, da sta zakona uperjen predvsem proti ameriškemu milijarderju madžarskega rodu Georgeu Sorosu in njegovi Srednjeevropski univerzi v Budimpešti.

Kot so danes pojasnili v Bruslju, gre pri madžarskem zakonu o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, za tretjo fazo postopka za ugotavljanje kršitev. Sledi uradnemu opominu, ki ga je komisija Budimpešti poslala 14. julija, in obrazloženemu mnenju s 4. oktobra letos.

Komisija se je odločila, da proti Madžarski začne sodni postopek, ker ni izpolnila obveznosti iz pogodbe v zvezi s prostim pretokom kapitala, saj določbe zakona o nevladnih organizacijah posredno diskriminirajo in nesorazmerno omejujejo donacije iz tujine, ki so namenjene organizacijam civilne družbe.

Poleg teh pomislekov Evropska komisija meni, da Madžarska krši pravico do svobode združevanja ter pravico do zasebnega življenja in varstva osebnih podatkov, kakor so določene v listini EU o temeljnih pravicah v povezavi z določbami pogodbe EU o prostem pretoku kapitala.

Madžarska je imela po objavi obrazloženega mnenja komisije sicer mesec dni časa, da bi sprejela potrebne ukrepe. Madžarski organi na obrazloženo mnenje niso odgovorili v roku. Prav tako Madžarska do danes v skladu z zakonodajo EU ni spremenila ali razveljavila spornih določb zakona o nevladnih organizacijah, zato se je Evropska komisija odločila, da zadevo predloži Sodišču EU.

Madžarski zakon o nevladnih organizacijah, ki se financirajo iz tujine, uvaja nove obveznosti za tiste nevladne organizacije, ki letno iz tujine prejemajo več kot 7,2 milijona forintov finančnih sredstev (približno 24.000 evrov). Med drugim se morajo registrirati in se v vseh svojih publikacijah, na spletnih mestih in v gradivih za medije označevati kot "organizacije s podporo iz tujine" ter madžarske oblasti obveščati o prejetih finančnih sredstvih iz tujine. Če ne izpolnijo novih obveznosti glede poročanja in preglednosti, organizacijam grozijo kazni.

Postopek pred Sodiščem EU zaradi madžarskega zakona o visokem šolstvu je Evropska komisija medtem sprožila, ker nesorazmerno omejuje delovanje evropskih in neevropskih univerz ter ga je treba ponovno uskladiti z zakonodajo EU. Komisija je postopek pred Sodiščem EU začela, ker spremenjeni zakon ni v skladu s svobodo ustanavljanja in opravljanja storitev kjer koli v EU, ki jo uživajo visokošolske institucije.

Poleg tega komisija še vedno meni, da je nova zakonodaja v nasprotju s pravico do akademske svobode, pravico do izobraževanja in svobodo gospodarske pobude, kot izhajajo iz listine EU o temeljnih pravicah in pravnih obveznosti EU na podlagi mednarodnega trgovinskega prava, so sporočili v Bruslju.

Evropska komisija je aprila začela postopek za ugotavljanje kršitev proti Madžarski. Ker so madžarski organi v odgovorih na uradni opomin, obrazloženo mnenje in dodaten uradni opomin vztrajali pri svojem stališču ter zakona o visokem šolstvu niso uskladili z zakonodajo EU, se je Bruselj tudi v tem primeru odločil zadevo predložiti Sodišču EU.

Madžarski zakon o univerzah, ki nimajo sedeža v EU, je uvedel stroge omejitve za tuje univerze. Tistim, ki ne prihajajo z območja Evropske unije, so onemogočili podeljevanje madžarskih diplom brez dogovora med vladama držav. Pogoj za delovanje neevropskih univerz je tudi, da delujejo v svoji matični državi.

Evropska komisija se je poleg tega danes še odločila, da proti Češki, Madžarski in Poljski začne postopek pred Sodiščem EU, ker niso izpolnile svojih pravnih obveznosti glede premestitev beguncev v okviru sheme prerazporeditve beguncev znotraj držav EU.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar