IUS-INFO - Dnevne novice - Vlada potrdila predlog novele zakona o javnih financah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Vlada potrdila predlog novele zakona o javnih financah

Ljubljana, 07. decembra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o javnih financah, s katero se v nacionalno zakonodajo prenaša evropska direktiva o zahtevah v zvezi s proračunskimi okviri držav članic. Cilj novele je določiti tudi prve korake za večletno proračunsko načrtovanje v okvirih srednjeročne fiskalne strategije vlade.

"Pomembno pa je, da novela daje instrumente in določa postopke, s katerimi bomo vse deležnike vključili v izvajanje strategije razvoja Slovenije 2030, ki jo je vlada prav tako potrdila danes," je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Kot je pojasnila, "novela omogoča, da bomo proračunska sredstva usmerjali v cilje, ki jih strategija opredeljuje kot ključne".

V ta namen predlog novele zakona o javnih financah uvaja državni program razvojnih politik in srednjeročno fiskalno strategijo. Štiriletni program razvojnih politik bo vlada sprejemala vsako leto do konca novembra, vseboval pa bo prednostne naloge vlade, ki izhajajo iz strategije razvoja Slovenije.

Program bo podlaga za oblikovanje srednjeročne fiskalne strategije. To pa bosta predstavljala združena okvir za pripravo proračunov sektorja država in program stabilnosti, kar ob upoštevanju, da se bo državni program razvojnih politik prvič pripravil v letu 2019, pomeni njeno uveljavitev v letu 2020, so pojasnili na ministrstvu.

Nova je tudi določba, ki zahteva poročanje o davčnem dolgu in davčnih izdatkih. Spreminja se še ureditev glede izvrševanja proračuna ob koncu leta, ki ministru za finance daje ustrezne instrumente za zagotavljanje spoštovanja fiskalnih pravil.

Paket petih uredb in direktive, katerih namen je okrepiti fiskalno odgovornost držav članic in okrepiti njihovo ekonomsko upravljanje, je bil na ravni EU sprejet novembra 2011. Slovenija je z namenom stabilizacije javnih financ v letu 2013 v ustavo vključila fiskalno pravilo, leta 2015 pa je sprejela zakon o fiskalnem pravilu.

Slovenija je večino določb že implementirala, to pa je treba dokončati z danes potrjenim predlogom novele zakona o javnih financah. V njem je tako določena tudi ureditev, povezana s srednjeročnim načrtovanjem fiskalne politike, saj zakon o fiskalnem pravilu v več določbah napotuje na ureditev v zakonu o javnih financah.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar