IUS-INFO - Dnevne novice - Pjongjang grozi, da je vojna na Korejskem polotoku neizbežna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Pjongjang grozi, da je vojna na Korejskem polotoku neizbežna

Pjongjang, 07. decembra (STA) - Severnokorejsko zunanje ministrstvo je v sredo ostro kritiziralo skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje ter menilo, da je vojna na Korejskem polotoku "neizbežna". Vprašanje vojne je "kdaj", ne "ali", so opozorili.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva je ocenil, da so velike vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, pa tudi grožnje s preventivnim napadom, dokaz, da je vojna neizbežna. Krivdo za to v Pjongjangu pripisujejo Washingtonu.

"Preostalo je zgolj vprašanje, kdaj bo vojna izbruhnila. Ne želimo si vojne, se pa tudi ne bomo skrivali pred njo. In če bodo ZDA podcenile našo potrpežljivost in sprožile jedrsko vojno, bomo z našimi močnimi jedrskimi silami zagotovo poskrbeli, da bodo ZDA drago plačale," je po poročanju Deutsche Welle dejal omenjeni predstavnik in poudaril, da je Severna Koreja "znatno okrepila" svoje jedrske sile.

Do odziva Pjongjanga je prišlo nekaj ur po tem, ko je Južno Korejo v sklopu vaj letalstva preletel ameriški strateški bombnik B-1B. "Na vajah so južnokorejske in ameriške letalske sile dokazale odločenost in zmožnost zaveznikov, da kaznujejo Severno Korejo, ki grozi z jedrskim orožjem in raketami," je sporočila južnokorejska vojska.

Napetosti na Korejskem polotoku tako ostajajo visoke. Minuli konec tedna je svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Herbert McMaster ocenil, da se možnost odkritega spopada s Severno Korejo povečuje iz dneva v dan. Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Jong Un pa si medtem še naprej izmenjujeta žaljivke in podpihujeta položaj.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar