IUS-INFO - Dnevne novice - Avstralski parlament sprejel zakon o porokah istospolnih parov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

7.12.2017

Avstralski parlament sprejel zakon o porokah istospolnih parov

Canberra, 07. decembra (STA) - Avstralski parlament je danes sprejel zakon o legalizaciji porok istospolnih parov, potem ko so Avstralci to odločno podprli na referendumu po pošti. Proti so v 150-članskem spodnjem domu parlamenta glasovali le štirje poslanci. Zakon je prejšnji teden že potrdil senat, v veljavo pa naj bi stopil prihodnji mesec.

Izglasovanje zakona, ki spreminja zakonsko "zvezo med moškim in žensko" v "zvezo dveh oseb", so poslanci sprejeli z aplavzom, objemi in praznovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kakšen dan za ljubezen, kakovost življenja in spoštovanje," je sprejem zakona komentiral premier Malcolm Turnbull.

Pred sprejemom je bilo sicer vloženih tudi nekaj amandmajev, med njimi taki, ki naj bi "zavarovali verske svoboščine", a so bili na koncu zavrnjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za dokončno uveljavitev je zdaj potreben le še podpis generalnega guvernerja Petra Cosgrova, ki v Avstraliji zastopa britansko kraljico Elizabeto II. To naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh.

Po več kot desetletju razprave, ki je delila avstralsko družbo, so Avstralci novembra na poštnem glasovanju z 62 odstotki glasov podpore poroke istospolnih parov podprli. Na glasovanju je skupno sodelovalo 12,7 milijona od skupno 16 milijonov volilnih upravičencev.

Avstralski premier Turnbull je tedaj napovedal, da je rezultat glasovanja jasen in da bodo zakonodajo za izenačitev pravic sprejeli do božiča.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar