c S

Število muslimanov v Evropi bo naraščalo

30.11.2017 16:43 Pariz, 30. novembra (STA) - Ameriški raziskovalni center Pew je ocenil, da bo delež muslimanov v Evropi v prihodnje naraščal. Delež muslimanov naj bi do sredine stoletja tako znašal 11 odstotkov, v primerjavi z današnjimi petimi odstotki. V Sloveniji se bo ta delež povečal na okoli pet odstotkov, medtem ko je lani znašal 3,8 odstotka.

Ameriški think thank je v svoji študiji o porastu števila muslimanov v Evropi objavil tri projekcije, ki temeljijo na treh migracijskih scenarijih - brez novih prihodov, srednje število novih prihodov in visoko število novih migracij. V študijo je zaobjel vseh 28 članic Evropske unije ter Norveško in Švico.

Evropa je leta 2015 sprejela več kot milijon migrantov. Večina jih je prispela iz muslimanskih držav, zaradi česar so nekatere desne stranke okrepile svojo protimuslimansko retoriko, ob povzemanju študije poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pew je za svoje projekcije uporabil različne vladne podatke in druge študije ter pojasnil, da se bo število muslimanov povečalo tudi, ker je med njimi višja rodnost in so v povprečju mlajši od ostalih Evropejcev.

V primeru, da bi se migracije popolnoma ustavile, bi število muslimanov do sredine stoletja v Evropi predstavljalo 7,4 odstotka prebivalstva. Po "srednjem" scenariju, ki pomeni enako število novih migrantov kot pred letom 2015, bi se delež muslimanov povečal na 11,2 odstotka do sredine stoletja. Če se rekordne migracije ne bi ustavile, bi lahko delež muslimanov do 2050 znašal 14 odstotkov. Muslimanov bi bilo sicer še vedno precej manj od večinsko krščanskega oz. ateističnega prebivalstva.

V Sloveniji v primerjavi z evropskim povprečjem delež muslimanov v prihodnje ne bo tako hitro naraščal. Po prvem scenariju naj bi se povečal na 4,3 odstotka, po srednjem na pet odstotkov in po tretjem na 5,2 odstotka.

Avtorji študije so opozorili, da je tretji scenarij malo verjeten, saj je število novih migrantov že začelo upadati v primerjavi z rekordnima letoma 2015 in 2016.

V okviru raziskave so tudi napovedali upad števila prebivalstva na stari celini. Brez novih migrantov bo do leta 2050 število Evropejcev upadlo iz 521 milijonov na 482 milijonov.