c S

Ministrica ob rasti BDP opozorila na zavezo fiskalni konsolidaciji

30.11.2017 14:52 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Ministrico za finance Matejo Vraničar Erman zelo veselijo danes objavljeni podatki statističnega urada o rasti BDP v tretjem letošnjem četrtletju. "A ob tem moramo opozoriti na potrebo po ustreznem prilagajanju fiskalne politike spremenjenim makroekonomskim okoliščinam," je poudarila.

"Ne smemo skreniti s poti javnofinančne konsolidacije, ki smo jo začrtali s sprejetimi proračuni in drugimi proračunskimi dokumenti," je povedala na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Rast ostaja visoka, med najvišjimi v EU. "Ostaja široko osnovana in ne temelji le na izvozu, ki je še vedno močan dejavnik nadaljnjega gospodarskega razvoja, ampak tudi ostali dejavniki pripomorejo k dobrim gospodarskim rezultatom," je dejala in dodala, da ne vidi razlogov, da tudi v zadnjem četrtletju ne bi bili dobri.

Bruto domači proizvod (BDP) se je v tretjem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada v medletni primerjavi realno zvišal za 4,5 odstotka. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je medtem v primerjavi z drugim četrtletjem zvišal za en odstotek, v primerjavi z enakim obdobjem lani pa za 4,9 odstotka.