c S

Odbor DZ za uvedbo informativnega izračuna na CSD brez glasu proti

30.11.2017 14:51 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Odbor DZ za delo je danes brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki na centrih za socialno delo (CSD) uvaja informativni izračun za letne pravice.

Predlog novele, ki ga je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk, uvaja avtomatizirani informativni izračun, katerega cilj je

poenostavitev in racionalizacija postopkov odločanja o letnih pravicah. Te so denimo otroški dodatki in državne štipendije in se bodo izločile iz neposrednega strokovnega dela centrov za socialno delo.

Omenjeni izračun bo urejen podobno kot informativni izračun za dohodnino, s čimer naj bi razbremenili tako delavce na centrih za socialno delo kot stranke.

Na informativni izračun bo mogoče po besedah Vukove podati ugovor na centru za socialno delo, drugostopenjski organ za pritožbe pa še vedno ostaja ministrstvo.

Predlog poleg tega odpravlja varčevalni ukrep za 7. in 8. dohodkovni razred pri otroškem dodatku.

Miha Kordiš iz Levice je spomnil na že sprejeti sklep odbora, po katerem naj bi ministrstvo za delo do konca tega leta pripravilo rešitev za izločitev otroškega dodatka iz dohodkov, ki se upoštevajo kot dohodki družine. Revne družine zdaj namenijo otroški dodatek za osnovne življenjske potrebe, je poudaril.

Državna sekretarka Vukova je dejala, da je ministrstvo želelo čim prej pripraviti danes obravnavani predlog, da se bo informativni izračun lahko začel čim prej uvajati. Zakonskega predloga, ki ga je omenjal Kordiš, pa ministrstvo do konca leta ne bo moglo pripraviti, je povedala.

Odbor je danes za obravnavo na seji DZ pripravil tudi predlog spremembe zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela, ki podaljšuje možnost začasnih spodbud za zaposlovanje starejših, in sicer za dve leti, torej s konca letošnjega leta na konec leta 2019.

Delodajalec, ki bo zaposlil starejšo brezposelno osebo, bo po predlogu oproščen plačila prispevkov.