c S

Umar: Slovenija z visoko rastjo zmanjšuje zaostanek za Evropo

30.11.2017 13:43 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Zagon gospodarstva se po enem letu visokih četrtletnih rasti nadaljuje, na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) komentirajo najnovejše podatke o gospodarski rasti. "Še naprej presega povprečje evrskega območja in tako zmanjšuje zaostanek zaradi globljega padca v času krize," so dodali.

Visoka gospodarska rast iz prvega polletja se je v tretjem četrtletju nadaljevala, po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS je bila 4,5-odstotna.

K rasti je ponovno največ prispeval izvoz. Gospodarska slika v trgovinskih partnericah se namreč izboljšuje hitreje od pričakovanj, rast tujega povpraševanja se je še okrepila, so pojasnili na Umarju.

Na rast je vplivalo tudi izboljševanje stroškovne konkurenčnosti slovenskih podjetij, kjer rast produktivnosti presega rast plač. Skupaj s krepitvijo domače potrošnje je to prispevalo k pospešitvi rasti proizvodnje v predelovalnih dejavnostih. Razmere se še naprej izboljšujejo tudi v večini tržnih storitvenih dejavnosti.

Prav tako pa je h gospodarski rasti pomembno prispevala domača potrošnja. Rast zasebne potrošnje na Umarju povezujejo z nadaljnjim izboljšanjem razmer na trgu dela in krepitvijo optimizma med potrošniki.

Ob zmerni rasti plač se je nadaljevala razmeroma visoka rast zaposlenosti, vse več podjetij pa poroča o pomanjkanju usposobljenih delavcev, predvsem v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, vse bolj pa tudi v storitvenih dejavnostih. To bo poleg krčenja števila delovno sposobnih pod vplivom demografskih sprememb zaviralni dejavnik srednjeročne rasti, opozarjajo na uradu.