c S

V Argentini nove dosmrtne obsodbe zaradi zločinov v času diktature

30.11.2017 08:57 Buenos Aires, 30. novembra (STA) - V Argentini se je v sredo končalo sojenje zaradi zločinov, zagrešenih v času vojaške diktature med letoma 1976 in 1983. Sodišče je na dosmrtni zapor obsodilo 29 ljudi, med katerimi sta tudi nekdanja mornariška častnika Alfredo Astiz, znan kot "angel smrti", in Jorge Acosta.

Astiz in Acosta sta bila med vsega skupaj 54 obtoženimi v sojenju zaradi zlorab človekovih pravic, ki so se dogajale na nekdanji mornariški šoli Esma. Šlo je za enega najbolj razvpitih centrov tedanjega režima za mučenje političnih zapornikov.

Dvojica je bila spoznana za kriva zločinov proti človečnosti zaradi vpletenosti v mučenje in umore več sto političnih nasprotnikov. Vsega skupaj je bilo na dosmrtni zapor obsojenih 29 obtožencev, še 19 pa jih je prejelo zaporne kazni med osmimi in 25 leti. Šest obtoženih je bilo oproščenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Astiz se za dejanja ni hotel opravičiti. "Organizacije za človekove pravice so skupine maščevanja in pregona," je po poročanju BBC dejal med sojenjem in dodal, da ne bo nikoli prosil odpuščanja.

Tako Astiz in Acosta, poznan kot "tiger", sta bila na dosmrtni zapor zaradi drugih obtožb mučenja, umorov in prisilnih izginotij obsojena že leta 2011.

Med vojaško diktaturo v letih 1976-1983 je bilo ugrabljenih, mučenih in ubitih okoli 9000 ljudi, ki jih je imela vojska za levičarje. Mnogi sicer menijo, da je ta številka precej višja, okoli 30.000.