c S

Timmermans naj bi Ljubljano in Zagreb obiskal prihodnji teden

30.11.2017 08:09 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Po informacijah zunanjega ministra Karla Erjavca se bo prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki ga je predsednik komisije Jean-Claude Juncker nedavno pooblastil, da posreduje za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v Ljubljani in Zagrebu mudil že prihodnji teden.

Kot je pred novinarji danes v Ljubljani pojasnil Erjavec, točnega datuma Timmermansovega obiska ne pozna. Prav tako ne ve, ali bo prej obiskal Ljubljano ali Zagreb, in se mu to niti ne zdi pomembno. Je pa dobil informacije, da bo podpredsednik komisije obe prestolnici obiskal že prihodnji teden.

Z zunanjega ministrstva so sicer kasneje sporočili, da je minister med potjo v tujini prejel netočno informacijo glede morebitnega obiska Timmermansa. Kot so pojasnili, datum njegovega obiska še ni znan.

Erjavec sicer, kot je dejal, v tem "prvem koraku posredovanja" Evropske komisije ne pričakuje, da bo Hrvaška nemudoma začela z implementacijo arbitražne odločbe, še posebej glede na vse težave, s katerimi se trenutno doma sooča vlada hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Je pa minister vendarle "zelo zadovoljen", da se bo Evropska komisija začela bolj intenzivno ukvarjati z implementacijo arbitražne odločbe. Prepričan je, da je to "dodaten pritisk na hrvaško stran" in da pomeni, da "se očitno ne bodo uresničile želje Hrvaške", da se arbitražne odločbe ne bi implementiralo.

Na MZZ medtem, kot je zatrdil, še naprej pripravljajo vse potrebno za vložitev tožbe pred Sodiščem EU v Luksemburgu, saj menijo, da se z neuresničevanjem arbitražne odločbe krši pravni red EU. Kot je ponovil, EU temelji na spoštovanju mednarodnega prava in razsodb sodišč ter tudi pravnega reda EU.

Glede torkove izjave mednarodne pravnice Vasilke Sancin o tem, da bi lahko vsebino arbitražnega sporazuma vključili v nek dvostranski sporazum in tako našli kompromisno rešitev, sprejemljivo tako za Slovenijo kot Hrvaško, je Erjavec kritičen.

Kot je namreč spomnil, ima Slovenija s sklepanjem sporazumov s Hrvaško že kar veliko izkušenj, od sporazuma Drnovšek-Račan do memoranduma o prenesenih hranilnih vlogah varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, in boji se, "da bi zopet prišlo do napačnih tolmačenj".

Poleg tega minister preprosto ne vidi razloga, "zakaj bi potrebovali nek dvostranski sporazum, v katerem bi bila vsebovana vsebina arbitražne odločbe". "Zdi se mi povsem normalno, če obstaja odločba, jo je pač treba spoštovati in jo implementirati. Bojim se, da gre tukaj spet za nek poskus, da bi oslabili arbitražno odločbo," je ocenil.