c S

Lipič tudi na glavni obravnavi zanikal odgovornost za nesrečo na Muri

30.11.2017 08:08 Murska Sobota, 29. novembra (STA) - Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič je danes tudi na glavni obravnavi na soboškem sodišču zanikal odgovornost za nesrečo pri spustu na reki Muri junija 2015, ko se je prevrnil čoln z osmimi Madžari, pri tem pa je bila ena udeleženka težje, dva udeleženca spusta pa lažje poškodovana.

Tožilstvo Lipiču očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, ker naj bi iz malomarnosti opustil dejanja, ki bi okoli 160 udeležencem mednarodnega spusta zagotovila varnost.

Na Melincih, kjer se je čoln z Madžari prevrnil, po ugotovitvah tožilstva ni bilo redarjev, ki bi pomagali pri pristajanju čolnov. Upravna enota Ljutomer je namreč izdala dovoljenje za spust, vendar bi po njem moral Lipič kot odgovorna oseba poskrbeti za redarsko službo s petimi redarji, ki bi morali biti razporejeni po čolnih od prvega do zadnjega. Redarji bi morali skrbeti tudi za red na obrežju ob pristankih.

Lipič je danes poudaril, da so imeli vso potrebno dokumentacijo in da so za varnost poskrbeli v skladu s pravili. Dejal je, da so za to jamčili tudi soorganizatorji, občine ob reki Muri, da so bili na Melincih redarji v sklopu prireditve Ciglarski dnevi, ki je potekala sočasno, da na nesrečo ni imel vpliva, da so udeleženci pluli na lastno odgovornost in da je imelo vsako plovilo redarja.

Na glavni očitek tožilstva, da na obrežju Mure ni bilo redarjev, ki bi ob pristajanju prijeli za vrv čolna, je pojasnil, da to ni naloga redarjev in da morajo ti skrbeti le za red na prireditvenem prizorišču oziroma paziti na čolne, ko jih udeleženci spusta zapustijo.

Po Lipičevih navedbah so bili udeleženci iz Madžarske pod vplivom alkohola, ponesrečenka naj ne bi imela reševalnega jopiča, prav tako niso upoštevali navodil, da bi se zaradi nevihte morali že prej ustaviti, kot so na poziv organizatorjev storili drugi udeleženci spusta.

Krivda za nesrečo je po Lipičevih besedah v tem, da je krmar madžarskega čolna pred pristankom skočil s čolna in ga skušal povleči k bregu reke, pri čemer mu je spodrsnilo, čoln pa je odneslo pod brod, kjer se je prevrnil, potniki pa so padli iz njega. Po Lipiču bi moral krmar ostati v čolnu.

V nadaljevanju obravnave je bilo zaslišanih pet potnikov od osmih iz čolna, ki se je prevrnil, organizatorju pa so soglasno očitali, da ob pristajanju ni bilo nikogar, ki bi prijel vrv za privez čolna, zato naj bi se zgodila nesreča.

Peterica je zanikala, da bi med spustom pili alkohol, čeprav naj bi po Lipičevih navedbah za to obstajali dokazi. Zatrdili so, da so imeli vsi reševalne jopiče, da niso dobili navodil o spustu v madžarščini in da niso slišali pozivov, naj se zaradi nevihte, ki se je razbesnela med spustom, ustavijo pod mostom pri Dokležovju.

Pričala sta tudi krmar čolna Arpad Belsö in županja občine Muraszemenye Katalin Maria Stefanec ter pritrdila drugim potnikom na čolnu. Krmar je tudi zagotovil, da je izkušen, potnica, ki so jo oživljali po nesreči in je bila 11 dni v umetni komi, pa se nesreče ni spomnila.

Prihodnjič bo sodišče zaslišalo udeležence spusta iz Slovenije. Sicer je šlo za 13. spust s tradicionalnimi murskimi ladjami in gumijastimi čolni, ki se je začel na mostu čez Muro v Cmureku v Avstriji in bi se moral končati v Dekanovcu na Hrvaškem, v projektu pa so sodelovale tudi občine štirih držav ob Muri.

Lipič je septembra letos zavrnil ponudbo tožilstva za pogojno kazen sedmih mesecev zapora s preskusno dobo enega leta ob priznanju krivde.