c S

Mariborska mestna politika kritična do Fištravčevih obljub

30.11.2017 08:04 Maribor, 29. novembra (STA) - Mariborske politične stranke in liste so večinoma zelo kritične do obljub župana Andreja Fištravca o 18 projektih, ki jih namerava njegova mestna oblast izpeljati v naslednjih treh letih, torej v času po lokalnih volitvah naslednjo jesen. Večina jih meni, da gre zgolj za poceni populizem, saj bi lahko te projekte sicer že davno uresničili.

V Listi za pravičnost in razvoj so se na županove obljube odzvali kar z novinarsko konferenco, na kateri sta bila Stojan Auer in Lidija Divjak Mirnik do Fištravca zelo kritična in se vprašala, ali sploh še kdo verjame v njegove pravljice.

"Maribor bo znova v gospodarskem in socialnem vzponu, če dosežemo en cilj - začnimo povolilno leto brez Andreja Fištravca," je bil jasen Auer, medtem ko je njegova svetniška kolegica ocenila, da so v naboru sicer nekateri dobri projekti, a vladajoča ekipa, v kateri je župan po njenem le marioneta, bo uresničila le nekaj tistih, preko katerih bo izpeljala predvolilno kampanjo.

Divjak Mirnikova verjame, da bodo za promocijske namene izpeljali projekte Evropsko mesto športa, Leto Rudolfa Maistra in Oder na Dravi, pogojno še obnove Lackove ceste, Pristana in Ljudskega vrta, a tudi slednjega le delno, saj še ni vse potrebne dokumentacije. Večino ostalega po njenem sodi v kategorijo pobožnih želja oziroma predvolilne kampanje.

V NLS prav tako ne verjamejo obljubam. Če bi to bilo na začetku mandata, bi po besedah Milana Mikla človek še verjel, a glede na dosedanje izkušnje in zavajanja občanov zaupanja ni več. "Zavajanj je bilo dovolj že pred tem mandatom. Tudi njegova ekipa mu ne zaupa več, saj sta mu s plakatov pred prejšnjimi volitvami ostala le še eden ali dva človeka, vsi ostali so ga že zapustili," je dejal Mikl.

Ob tem je omenil predvsem primere obnove zaprtega kopališča Pristan in selitve Mariborske knjižnice, zlasti pri slednji je še toliko neznank, da je po njegovem nemogoče napovedati, kdaj in ali bo sploh prišlo do realizacije.

Po besedah Mikla so že dvakrat želeli odgovore o realizaciji projektov po mestnih četrtih in krajevnih skupnostih, a jih niso prejeli. Doslej se aktualna mestna oblast nima za pohvaliti z ničemer, zato je težko verjeti, da bodo v obljubljenih treh letih bolj uspešni, saj celo tistih projektov, ki jih mestni svet potrdi, doslej niso bili sposobni uresničiti.

V SD pa po besedah svetnika Mateja Žmavca menijo, da Maribor potrebuje predvsem projekte, ki bi prinesli nova delovna mesta, teh pa na županovem seznamu manjka. Kot je dejal, gre sicer za všečne obljube, ki pa ne bodo prinesle dodane vrednosti občanom in povišale njihove kupne moči. Na seznamu so v glavnem infrastrukturni projekti, ki služijo le za prospekte, njihova izvedba pa je zelo vprašljiva.

"Noben odmeven projekt ni bil uresničen. Spomnimo se samo kolesarskih poti, kjer vse okoliške občine prehitevajo Maribor. Naša mestna oblast nima denarja za obnovo lučk na Piramidi, ker da ni denarja, mi pa jim bomo zaupali 70 milijonov evrov za projekte," je bil kritičen tudi Žmavc.

Predsednik mestnega odbora SDS Zvonko Zinrajh za STA danes ni bil dosegljiv, je pa za Večer predstavljene projekte ocenil za čisti populizem. Kot je dejal, bi morali biti nekateri od teh že davno zaključeni, zdaj pa so jih prestavili v volilno leto, ob tem pa bodo mesto maksimalno zadolžili tudi za naslednje mandate. Tako kot drugi, tudi on med projekti pogreša ureditev prostorov zdravstvene postaje na Teznem.

Še najbolj prizanesljiv je bil svetnik NSi Zdravko Luketič, sicer Fištravčev podžupan, ki pa je prav tako spomnil, da koalicije ni več, vseeno pa je vesel, da so na nabor projektov vplivali tudi sami v času koalicijskih pogajanj po prejšnjih volitvah. "Del predstavljene vsebine je bil tudi naš cilj, saj smo ocenili, da je to dobro za Maribor," je dejal Luketič.

V NSi zato pričakujejo, da bo mestna oblast zares začela uresničevati obljubljene projekte, skupaj s še nekaterimi drugimi nalogami, kakršna je tudi participatorni proračun in uresničevanje projektov v posameznih mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Ob tem bo po njegovem potrebno tesno sodelovanje z vlado, kar se je pokazalo v primeru Magne.

Za SMC je po besedah predsednika mestnega odbora Andreja Špenge zanimivo, da so Mariborčani danes skupaj z letaki trgovcev prejeli tudi letak županove mestne garniture. Oboje veliko obeta, je dejal, hkrati pa potrebuje tudi naivnega potrošnika oziroma volivca. Dodal je, da se obljube župana berejo lepo, vendar bi lahko bil s sposobnim vodenjem občine marsikateri projekt že končan.

"Vse skupaj so samo črke na papirju, podobno kot pravno povsem nezavezujoč sporazum o 660 milijonih evrov med dvema zasebnima družbama, ki naj bi Mariboru prinesel veliko novega kapitala. Takim pravljicam lahko verjame samo še naivna ekipa na občini," je dejal Špenga, ki pa je hkrati spomnil, da je na seznamu kar nekaj projektov, ki so jih tudi z njihovo pomočjo uspeli uvrstiti v spremembe proračuna za leto 2018.