c S

Predstavili bodo dogovor o delovnem času v trgovinah

30.11.2017 08:30 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Delodajalske in sindikalne organizacije, ki so podpisnice kolektivne pogodbe za trgovinsko dejavnost, bodo danes predvidoma predstavile dogovor o ureditvi delovnega časa. Spremembe naj bi se nanašale na nedeljsko delo.

Kot so zapisali v skupnem vabilu na novinarsko konferenco, bodo "predstavili stališča glede rešitev, ki se nanašajo na ureditev dela zaposlenih v tej dejavnosti".

O vsebini dogovora doslej uradno niso želeli govoriti, saj so ga morali obravnavati še pristojni organi sindikalnih in delodajalskih organizacij.

Po neuradnih informacijah v medijih v zadnjih dneh pa se dogovor nanaša na delo ob nedeljah. Po pisanju sredine izdaje časnika Delo naj bi med drugim delavec lahko po novem delal 15 nedelj v letu (sedaj 26 nedelj in praznikov), pri čemer naj bi bili prazniki dela prosti, urno postavko za nedeljsko delo pa naj bi zvišali za dvainpolkrat na okoli devet evrov bruto.

Socialni partnerji - na sindikalni strani Sindikat delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS in Svet gorenjskih sindikatov, na delodajalski pa Trgovinska zbornica Slovenije, Sekcija za trgovino pri ZDS in Podjetniško trgovska zbornica pri GZS - so pogovore začele potem, ko je poslanec Andrej Čuš v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o trgovini, po katerem bi bile lahko ob nedeljah odprte le nekatere prodajalne.

Poudarili so, da gre za zelo obširno problematiko in da želijo vsa vprašanja v zvezi z delovnim časom zaposlenih prvenstveno rešiti sami v socialnem dialogu.

V sindikatih so po navedbah časnika Finance ocenjevali, da bi bilo z zaprtjem trgovin ob nedeljah odveč od 2000 do 2500 zaposlenih.