c S

Ponudba Velike Britanije v pogajanjih o brexitu blizu zahtevam EU

29.11.2017 15:36 Bruselj, 29. novembra (STA) - Predlogi, ki jih je v pogajanjih o brexitu dala Velika Britanija glede finančne poravnave, so že "zelo blizu" temu, kar zahteva EU, je danes dejal evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan. Komisar, ki prihaja z Irske, je še izrazil upanje, da bo London izpolnil zahteve unije glede meje na irskem otoku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zelo bi pozdravil dejstvo, da je Velika Britanija dala predloge, ki so zelo blizu temu, kar zahteva 27 članic unije, da bi dosegli dogovor o prvem delu dnevnega reda, finančni poravnavi," je Hogan dejal novinarjem. Izrazil je pričakovanje, da bo v prihodnjih dneh do podobnega napredka, kot se je v zadnjih 24 urah zgodil glede finančne poravnave, prišlo tudi pri vprašanju Irske.

Po njegovih besedah nihče noče, da bi morali decembra znova sporočiti, da v pogajanjih ni zadostnega napredka za začetek naslednje faze pogajanj. "Prepričan sem, da so naši prijatelji v Združenem kraljestvu zaskrbljeni zaradi tega in da razumejo, kaj je treba storiti," je še dejal Hogan.

Je pa zavrnil namige, da je Velika Britanija privolila v finančno poravnavo, da bi Irsko prisilila v sprejetje slabših pogojev glede meje. "Vem, da gre v očeh Združenega kraljestva za majhno državo, a je vsekakor del sedemindvajseterice, ki se pogaja," je poudaril in dodal, da 27 članic zastopa enotno stališče glede meje med Irsko in Severno Irsko.

Britanski mediji, med drugim časnika Daily Telegraph in Financial Times, so v torek poročali, da sta strani dosegli dogovor, po katerem bo moral London po dogovoru za izstop iz unije plačati med 45 in 55 milijard evrov. A glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je to označil za govorice.

Finančna poravnava velja za eno najobčutljivejših vprašanj v pogajanjih o brexitu in tako britanski kot evropski predstavniki se izogibajo navajanju številk, koliko naj bi Velika Britanija plačala EU ob izstopu. V EU nekaj časa krožijo ugibanja o 60 milijardah evrov, britanska premierka Theresa May pa je nedavno ponudila britanski prispevek k evropskemu proračunu za leto 2019 in 2020, ki bi skupaj nanesel okoli 20 milijard evrov. Prispevek naj bi se po minulem ministrskem srečanju pretekli teden v Londonu po poročanju medijev podvojil na 40 milijard evrov.

Dogovor o finančni poravnavi EU postavlja kot pogoj za začetek druge faze pogajanj, kjer bi razpravljali o prihodnjih trgovinskih odnosih med Veliko Britanijo in EU. Odločitev o vstopu v drugo fazo pogajanj bo Evropski svet sprejel na naslednjem vrhu, ki bo potekal med 14. in 15. decembrom.

Strani sicer še vedno nista enotni niti glede ostalih dveh ključnih ločitvenih vprašanj - glede pravic državljanov in meje med Severno Irsko in Irsko. Med drugim se bosta morali dogovoriti glede pristojnosti sodišča EU, saj še ni jasno, ali bodo pristojnost nad evropskimi državljani v EU prevzela britanska sodišča. V Veliki Britaniji naj bi živelo okoli 3,2 milijona evropskih državljanov.