c S

Na Hrvaškem šokirani nad današnjimi dogodki v Haagu

29.11.2017 15:02 Zagreb, 29. novembra (STA) - V hrvaškem saboru so danes začasno prekinili zasedanje po izreku dela pravnomočne sodbe haaškega sodišča visokim predstavnikom medvojne tvorbe bosanskih Hrvatov v BiH Herceg-Bosne. Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je povedal, da zavrača ocene o vlogi Hrvaške v BiH, ki jih je bilo danes slišati v Haagu.

Jandroković je novinarjem povedal, da "vse danes slišano ne ustreza resnici, ker so Hrvati bili žrtve dogodkov v BiH". Poudaril je, da težko kaj več pove, dokler ne bo znana celotna sodba, posebej pa je šokiran nad ravnanjem obsojenca Slobodana Praljaka, ki je po po potrditvi njegove 20-letne zaporni kazni spil strup. Po neuradnih informacijah hrvaških medijev je Praljak nekaj ur zatem umrl v bolnišnici v Haagu.

Jandroković ni želel komentirati neuradnih informacij o smrti Praljaka, a je pred tem dejal, da v saboru zavračajo tolmačenje zgodovine, kot to počne haaško sodišče, kar ne prispeva k spravi med narodi.

Prizivni senat haaškega sodišča je danes med drugim razsodil, da je obstajal skupni zločinski načrt s ciljem etničnega čiščenja Bošnjakov na območju Herceg-Bosne, da je potekal mednarodni oboroženi spopad ob vpletenosti Hrvaške ter stanje okupacije, s tem pa zavrnil pritožbo obrambe, ki je zahtevalo oprostilno sodbo ali občutno znižanje kazni.

Da sodba ne govori o pravem značaju dogodkov v BiH, temveč o značaju bivših hrvaških vlad, ki "niso storile tistega, kar je bilo treba storiti", meni predsednik opozicijske stranke Most neodvisnih list in bivši predsednik sabora Božo Petrov. Spomnil je, da se je samo bivši Mostov minister za pravosodje Ante Šprlje prizadeval za pomoč obtoženim Hrvatom iz BiH.

Poslanka stranke Glas in nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je dejala, da je današnja sodba šesterici Hrvatov iz BiH samo "epilog slabe in zgrešene politike Hrvaške iz 90 let". Dodala je še, da je nerazumljivo, kako je Praljak lahko imel stekleničko s strupom v haaškem priporu.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes sporočila, da bo predčasno prekinila udeležbo na vrhu svetovnih voditeljic, ki poteka na Islandiji. Tudi hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je napovedala, da se bo nujno vrnila v Zagreb z vrha EU-Afrika, ki poteka v Slonokoščeni obali.

Iz hrvaške vlade so zaradi dogodkov v Haagu napovedali novinarsko konferenco premierja Andreja Plenkovića v popoldanskih urah.