c S

Problematika, ki jo naslavlja zakon o trgovini, širša od dogovora socialnih partnerjev

29.11.2017 14:19 Ljubljana, 29. novembra (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ocenil, da je problematika, ki jo naslavlja zakon o trgovini, širša od dogovora o delovnem času v trgovinah, ki naj bi ga v četrtek predstavile delodajalske in sindikalne organizacije. Ta po njegovih besedah namreč ne upošteva dobaviteljev in javnega interesa.

Kot je Počivalšek pojasnil ob robu današnjega srečanja Deloitte Private kluba v Ljubljani, gre za dve različni zadevi. Zakonodaja, ki skuša reševati to težavo, se po njegovih besedah v veliki meri navezuje na odločitev ustavnega sodišča iz leta 2003 ter vključuje širšo problematiko od dogovora med delodajalci in sindikati. "Zame ti dve zadevi nista povezani," je poudaril minister.

Ministrstvo se po njegovih besedah mora odzvati na predlog novele zakona o trgovini, ki ga je v parlamentarni postopek vložil poslanec Andrej Čuš, in pripravlja njegove dopolnitve, ki se nanašajo predvsem na pomanjkanje delovne sile.

"Znotraj trgovine pa verjamemo, da je treba narediti en korak naprej. Seveda so pri teh zadevah potrebne analize; nam je najbližje sosednji avstrijski model, tudi pripombe oziroma dopolnila osnovnega predloga zakona bodo šle v to smer," je pojasnil.

Dogovora socialnih partnerjev sicer ne pozna in ga zato ni želel komentirati.

Na vprašanje, ali bi ministrstvo dogovor spoštovalo, je poudaril, da ne gre za vprašanje spoštovanja oziroma nespoštovanja. "Mi smo sami pripravili svoj predlog zakona in tisto, kar imamo v svojem predlogu, bomo z dopolnili vnesli v predlog zakona, ki je v parlamentu. Kaj se bo tam dogajalo, pa bodo odločili v državnem zboru," je dejal.

Pri zakonu gre po njegovih besedah za celovito rešitev vprašanja odprtja trgovin ob nedeljah, pri čemer ministrstvo med drugim meni, da je treba rešiti vprašanje dežurstva oz. nujnih zadev na posameznih področjih. Odprti sta tudi vprašanji oskrbe z gorivom in izjem v posameznih obdobjih leta, na primer v decembrskem predprazničnem obdobju. "Mi pa je blizu sistem, ki velja na severu in na zahodu, da je ob nedeljah zaprto vse, kar ni nujno potrebno," je še dejal Počivalšek.

Da se dogovor nanaša na ožje področje, kot ga je s predlogom novele naslovil sam, je v torek ocenil tudi Čuš. Sindikatom je očital, da so v službi politike in kapitala, saj se po njegovih besedah ukvarjajo le z zaprtjem trgovin ob nedeljah, "o čemer je že odločilo ljudstvo".

Prepričan je, da bi se morali namesto tega usmeriti v področja, kot so med drugim razporeditev delovnega časa, koriščenje odmora med delom, dnevni in tedenski počitek ter plačilo za delo.

Socialni partnerji so pogovore namreč začeli potem, ko je Čuš v parlamentarni postopek vložil predlog novele zakona o trgovini, po katerem bi bile lahko ob nedeljah odprte le nekatere prodajalne.

V sindikatih so po navedbah časnika Finance ocenjevali, da bi bilo z zaprtjem trgovin ob nedeljah odveč od 2000 do 2500 zaposlenih.